Õige vabandus näitab, et võtad vastutuse, mitte ei hakka end kaitsma. Tee seda nii:

1. Tunnista, et tegid kellelegi haiget

Iga kord, kui keegi saab haiget, tahab ta tavaliselt tunda end taas väärtuslikuna, mõistetuna ja märgatuna. Seetõttu on Caraballo sõnul endale tõe tunnistamine kõige olulisem vabandamise osa. “Kui näed, et keegi on vihane, ärritunud, nutab või kurb millegi tõttu, mida sina tegid, on oluline austada tema emotsioone, öeldes midagi sellist nagu: “Ma näen, et sa oled pahane ja mul on väga kahju, et end halvasti tunned.“” soovitab ta. See, kui ta näeb, et sa märkad ta valu, võib olla uskumatult tervendav ja aidata inimesel edasi liikuda.

2. Võta vastutus!

Kui oled näidanud, et austad teise inimese emotsioone, on aeg võtta vastutus mille iganes eest, mida sa tegid, mis talle haiget tegi. “Vastutust võttes võid jätta rääkimata põhjustest “miks” sa seda tegid, kui seda sinult just ei küsita,” õpetab Caraballo.

Teiste sõnadega, ära hakka selgitama, miks sa midagi tegid, sest sageli saavad inimesed sellest ise aru, kuid see ei muuda seda, mis tundeid see neis tekitas. Seetõttu on oluline keskenduda sellele, milline mõju su öeldul/tehtul oli, mitte sellele, mis su eesmärk oli.

3. Keskendu sõnale “mina”

Lõpetuseks tasub keskenduda vabandades sõnale “mina”. See peaks tähendama midagi sellist: “Ma väga vabandan, et ütlesin NII ja sulle haiget tegin. Ma ei oleks pidanud seda ütlema.” Mitte nii: “Mul on kahju, et sa pahane oled.”

Ükskõik, kui raske see su egole on, eksimuste pärast vabandamine on oluline, et inimsuhteid parandada. See ei ole alati lihtne, aga see on oluline.