Ära karda ebaõnnestuda. Kas tuleb tuttav ette, et oled nädal aega usinalt vee ja kapsa dieedil vastu pidanud ja tundub, et raskeimad katsumused on seljatatud? Ühel õhtul aga tabab sind veider tunne ning juba järgmisel hetkel oled külmkapi ees, närides kananagitsaid ja otsides meeleheitlikult šokolaaditahvlit. Püsi sellistel hetkedel rahulik ja kindlasti ära püüa pettumusest läbikukkumise tõttu veelgi enam ebatervisliku toidu järele haarata. Pane snäkid käest – väldi rämpstoitu ka siis, kui sa parajasti dieedil pole. Muide, vee ja kapsa peal pole keegi kuigi kaugele jõudnud...

Järgi „kahe“ reeglit. Püüa teha kindlaks, et sinu taldrikul oleks alati kaht tüüpi toitu: liha ja lisand (näiteks kartul või riis), lisand ja salat või kala ja juurikad. Need lihtsad kombinatsioonid aitavad sul ilma suurema vaevata tervisliku toitumisega harjuda.

Ära võta teist portsjonit. Muuda kohta, kus sa sööd. Võta taldrik ja muud vajalikud söögiriistad (ja ei midagi muud) ning mine köögi asemel näiteks elutuppa. Võimaluse korral võid süüa ka rõdul või aias. Miks see toimib? Kui oled köögist kaugemal ja isegi soovid teist portsjonit, siis suure tõenäosusega kaob näljatunne enne, kui kööki jõuad.

„Põhjatu taldriku“ fenomen. Uuringute kohaselt kipuvad inimesed sööma seni, kuni nende taldrik on tühi, mitte seni, kuni kõht saab täis. Ainus viis selle probleemi lahendamiseks on kasutada väiksemaid taldrikuid ja toituda teadlikumalt. Pööra rohkem tähelepanu oma nälja- ja täiskõhutunnetele ning püüa mitte mõelda sellele, kui palju toitu alles jääb.

Söö üksi ja rahulikult. Kas teadsid, et üksinda olles sööme 30 % vähem kui kellegagi koos? Kindlaks on ka tehtud, et olukordades, mil jagame toitu kolme või nelja sõbraga, tarbime kaks korda rohkem kui omaette süües. Mida see täpsemalt tähendab? Püüa päeva peamised toidukorrad süüa üksinda ning seltskonnas olles luba endale vaid snäkke ja jooke.

Jää ostunimekirjale truuks. Kui pead plaani, missuguseid toiduaineid järgmisel nädalal vajad, järgi kogenud kokkade soovitust: loo vajalikest toiduainetest täielik nimekiri. Enne, kui poodi lähed, kontrolli see üle ja osta ainult neid asju, mida sul üldse pole või mis otsa hakkavad saama.

Väldi preemiatoite. Leia oma kodust kõige pimedam ja raskesti kättesaadavam paik ning pane just sinna oma parimad „patustamise“ toidud. Või pane need vähemalt köögikapi kõige kaugemasse nurka. Miks mitte nende toitude soetamist lihtsalt vältida? Ekspertide sõnul on seda aga lihtsam öelda kui teha. Sellega, et muudad oma kodu „rämpstoiduvabaks“, paned end tegelikult rohkem sööma (tõenäoliselt ka uskumatutes kogustes) sõprade juures, kohvikutes ja tööl olles. Seega on mõistlikum siiski ka tavapäraseid lemmikuid osta, kuid nende tarbimist oluliselt piirata.

Näri kõike korralikult. Uuringud näitavad, et närides iga suutäit vähemalt 32 korda, aitad maitsemeeli paremini küllastada. See omakorda vähendab tunduvalt isusid ja tekitab kiiremini täiskõhutunnet.

Ära säästa hommikuti kaloreid. Statistika kohaselt mängib korralik hommikusöök ilusa figuuri hoidmisel suurt rolli. Vaid neli naist kümnest, kes Wansinki uuringus osalesid, ütlesid, et nad ei söö hommikusööki. Teisest küljest, need, kes lisakilodega maadlesid, tunnistasid, et jätavad vahel päeva esimese toidukorra vahele just seetõttu, et soovivad saleneda.

Pööra tähelepanu portsjonitele. Wansinki vaatlustest on veel selgunud, et inimesed, kes istusid kohvikutes seljaga kookide ja muude maiustuste leti suunas, suutsin paremini saledat figuuri säilitada. Sama taktikat saad ka kodus järgida, serveerides toitu kindlate portsjonitena, kasutades vaid taldrikuid. Kausid, pannid ja muud säärased nõud peaksid jääma kindlalt kööki ja söögilauale mitte jõudma. Kui näed vähem, sööd vähem.

Ole rahulik ja järjepidev. Ära püüagi kõiki neid nippe kohe täna kasutada – liialdamine ei vii sihile. Parim lahendus oleks igal nädalal üht uut taktikat katsetada. Järk-järgult ja väikeste sammudega liigud kindlamalt uue kergema elu suunas.

Allikas: Bright Side