Uurijad leidsid, et piisab kõigest 60 sekundist kuulsust, luksust ja jõukust propageeriva meediasisu tarbimisest, et oma suhtumist märkimisväärselt muuta.

Uuringu eestvedaja Rodolfo Leyva selgitas, et taolised sarjad kõnetavad inimese loomuomaseid materialistlikke jooni ja võivad seeläbi meie iseka poole tugevamalt esile tõsta. "Kui materialismi näidatakse kui üht viisi õnnelik olemiseks, kallutab see meid isekuse ja ühiskonnavastasuse poole, ning muudab meid vähem kaastundlikuks vähem kindlustatud inimeste suhtes," täpsustas Leyva.

Uuringu käigus vaadeldi kahte gruppi briti täiskasvanuid, kes jäid vanusevahemikku 18 kuni 49 eluaastat. Osalejatele öeldi, et uuritakse nende mälu ja tähelepanuvõimet. Ühele grupile näidati luksuskaupade reklaame, fotosid kuulsustest ja meedia pealkirju, mis rääkisid rikastest ja kuulsatest. Teisele grupile näidati fotosid loodusest, reklaame Londoni metroosüsteemist ja meedia pealkirju dinosaurustest. Gruppidelt küsiti küsimusi, mis andsid aimu nende suhtumisest rikkusesse, edukusse, vähem kindlustatud peredesse ja valitsuse poolt tagatud hüvedesse.

Tulemustest selgus, et grupp, kellele oli näidatud materialistliku suunitlusega sisu, toetas rohkem vaesematele gruppidele suunatud hüvede vähendamist, olles näiteks maksukärbete ja erinevate kokkuhoiumeetmete vastu.

Uuringus osalejatelt küsiti ka nende teleka vaatamise harjumuste kohta ja tulemused kinnitasid, et inimesed, kes hoidsid end kursis "Kardashianite" ja teiste taoliste sarjadega, ning lugesid luksuskaupu reklaamivaid ajakirju nagu Vogue ja GQ, olid vähem kaastundlikud.

Mida siis teha, kui oled selliste sarjade fänn, aga kardad, et see võib su empaatiavõimele laastavalt mõjuda?

"Tuleta endale meelde, et oluline on vaadata mäe otsast alla, mitte alt üles. Loomulikult on tipus väga rikkaid inimesi, aga suurem osa on ikkagi allpool," selgitab terapeut Laurel Steinberg. "Kui tunned, et sellised sarjad mõjuvad sulle negatiivselt, hoia ennast mõnda aega eemale, kuni saad reaalsustunde tagasi. Mõtle, mida sa vaatad ja pööra tähelepanu sellele, kuidas sa inimestega päriselus suheldes käitud," soovitab ta.

Uuringu eestvedaja Rodolfo Leyva ütleb, et tema ise sellist tüüpi sarju ei kannata, aga ta saab aru, miks neid vaadatakse. "Mõistan täielikult, et pärast rasket ja stressirohket tööpäeva võivad need sarjad toimida kui üks viis enese eest hoolitsemiseks," sõnab ta, kuid tuletab meelde, et taolistesse sarjadesse ei tohiks end ära kaotada.

Allikas: Huff Post