Nende uurimisel leiti, et siniste, roheliste, hallide ja keskelt pruunide silmade korral on võimalus alkoholist sõltuvusse jääda suurem. Lisaks kontrolliti teisigi faktoreid nagu vanus, rahvus ning kõiki analüüse testiti kolm korda.

Tulemused näitasid statistiliselt olulist seost silmavärvi määravate geenide ja alkoholisõltuvuse vahel, viidates, et üks võib teist mõjutada.

Uuringu autorid tuvastasid, et heledate (k. a rohelised, hallid ja helepruunid) silmadega europiidsete ameeriklaste hulgas oli rohkem alkoholisõltlasi kui tumedasilmsete seas. Kõige enam oli alkohoolikud sinisilmsete hulgas. Tulemused viitavad, et geneetilised tegurid, mis määravad silmavärvi, asuvad samas kromosoomis, mis on seotud massiivse alkoholitarbimisega.

„Meie jaoks on nüüd küsimus selles, et me ei tea, mis seda mõjutab,“ ütles mikrobioloogia ja molekulaarse geneetika dotsent Dawei Li, kes oli eksperimendi üks juhtidest.

Li sõnul on järgmine samm püüda tulemusi tiražeerida ja vaadata, kas uuringud ka tulevikus sama tulemuseni jõuavad. Seniks aga on tegemist lihtsalt huvitava infoga ning sa ei pea pelgalt silmavärvi pärast ennast Anonüümsetesse Alkohoolikutesse kirja panema tõttama.

Allikas: Delish