Viru Keskus kutsus 13. augustil koostöös EKA moeosakonnaga ellu diskussiooniplatvormi MoePaneel, kus jagasid põnevaid vaatenurki ja mitmekülgseid mõtteid oma ala professionaalid: EKA moeosakonna juhataja Piret Puppart, vastutustundliku ettevõtluse ekspert Stella Soomlais, strateegilise tarbimise eestkõneleja Silke Lieser, muljetavaldava jaekaubanduse kogemusega, AS Baltika tegevjuht Flavio Perini ning digitaalsete innovaatiliste lahenduste looja tekstiilide taaskasutuse valdkonnas Ann Runnel. Sütitavaid vestlusteemasid põrgatas Portail.ee peatoimetaja Aljona Eesmaa.

„Praegu on suurepärane võimalus teha restart süsteemile, alustada uue energiaga ja minna jätkusuutliku ning läbipaistva moeäri sügavamate kihtideni välja. See ei tähenda ainult tootepõhist fookust, see tähendab kogu äri ümberkujundamist ja uue väärtuse loomist nii töötajatele kui ühiskonnale,“ nentis Flavio Perini. „Kriisiolukord on rõhutanud probleeme, mis ju tegelikult olid olemas juba pikka aega ning nüüd peamegi me arenema ja kasvama kogukonnana.“

Igal tarbijal on hääl otsustada, milline on meie tuleviku koduplaneet. See hääl on tema ostutšekk. Kellele siis anda oma usaldus ja raha, mis toidab äriratta veeremist?

Moetark on enesekindel inimene, kes teab, mis talle sobib ja kelle garderoobi jõuavad teadlikud valikud, sest valida saab alati. Ta oskab küsida õigeid küsimusi ja ta tunneb huvi ning nõuab vastuseid, et saada teadlikumaks, kuidas oma igapäevaste moevalikutega võimaldada moetööstusel luua rohkem jätkusuutlikku moodi ning hoolida seeläbi keskkonnast.

„Mood on eneseväljendus ja ma arvan, et nii disaineri kui tarbijana pead sa endalt küsima, kes sa tahad olla. Mis on sinu põhimõtted ja väärtused? Ka rõivastega, mida ostame ja tarbime, väljendame oma väärtusi. Kas jätkusuutlik tootmine on avaldus, mida sa saad täna välja öelda? Me vastutame oma valikute eest, tarbijana ka rõiva terve elutsükli eest. Väärtustest ja väärtuspõhistest valikutest algab kõik“ kutsub Silke Lieser mõtlema nii disainereid kui ka tarbijaid oma valikute üle.

Ann Runnel toob välja, et tekstiilide taaskasutuse ja ringmajanduse valdkonnas tegeletakse praegu uute tehnoloogiate arendamisega ning loodetakse peatseid läbimurdeid, mis võimaldaks senisest märgatavalt rohkem tekstiilmaterjale taaskasutada. Näiteks täna toimub tekstiilmaterjalide kasutusejärgne sorteerimine põhiliselt käsitsi, siin on vaja jõuda automatiseerimiseni. See tehnoloogia arendamine on aja- ja ressursimahukas ning õla peavad alla panema ka riiklikud institutsioonid.

“Mul on tegelikult üks põnev ülesanne, mida igaüks meist võiks järgi proovida. Koosta endale minigarderoob, mis koosneb kümnest rõivaesemest ja sea endale eesmärgiks kahe nädala jooksul vaid neid tooteid kanda. See annab hea ülevaate sellest, mida Sa tegelikult vajad ja mis on Sinu lemmikud baastooted, mille najale oma garderoobi ehitada. Peame väärtustama rõiva kvaliteeti nii materjalides kui teostuses, sest see on jätkusuutlikum. Kvaliteetset rõivaeset kantakse keskmisel seitse korda rohkem ebakvaliteetsest,” julgustab  Piret Puppart kõigil oma esmavalikuid välja selgitama.