Linnakärast loodusesse

2021. aastal otsustas Jesper Parve koos perega pühkida jalge alt pealinna tolmu ning kolida Hiiumaa metsade vahele elama. Jesperi sõnul ei tulnud otsus ootamatult: ,,Ma olen hingelt alati olnud maakas, lapsepõlves elasin kõik suved Viljandi lähedal maal vanaema-vanaisa juures. Ja Mari on samuti kõik suved maal olnud. Eks meid ikka kogu aeg kiskus linnast maale.“ Koroonapandeemia tegi sinise unistuse reaalsuseks, kui pere jäi saare peale kinni ning üheskoos sai maaelu ära proovitud. ,,Me saime aru, et tegelikult polegi seal midagi nii hullu ja maale minekut ei peagi kartma. Siis tuli natukene oma elu muuta, natukene pingutada ja mõned asjad Hiiumaale luua, mis meil olid n-ö kindluseks vaja. Ja nii me sinna jäimegi,“ meenutab Parve.

Mari ja Jesperi pere on end sisse seadnud Hiiumaal Kõpu poolsaare kõige kaugemas tipus. ,,Hiidlased tulevad ja ütlevad, et nad isegi ei teadnud, et seal saare otsas üldse inimesi elab,“ sõnab Parve muigega. Linnakärast eemal olles pole Jesper inimeste melust puudust tundnud. Vastupidi hoopis, pere on oma tegevustega nii hõivatud, et pikemalt saare elanikega suhtlemiseks polegi palju aega ning mehe sõnul on nad ka üldiselt üsna omaette hoidvad. ,,Ainult talvel pimedatel hetkedel on see üksinda elamine ja olemine seal ikkagi raske. Linnas on igavusega lihtne, lähed kinno või kuskile ja on kohe meel lahutatud, aga saarel pead ise oma mõtetega elama ja olema. Ju see aeg oligi vajalik meile perega, et natuke oma elu mõtestada,’’ leiab Jesper ja toob välja, et alati, kui igavaks läheb, saab Tallinnasse või reisile ju minna.

Armastus toidu vastu

Tegus paar on Hiiumaal ette võtnud mitu põnevat projekti, sealhulgas paar aastat tagasi loodud suvekohviku. ,,See kohvik tuli soovist midagi kihvti teha. Siin Kõpu kandis puudus koht, kus inimesed saaksid õhtul koos käia, veini juua ja head sööki nautida,“ jagab Jesper. Armastus toidu vastu on mehes aga alati olnud. ,,Kunagi töötasin Sydneys, Austraalias ühes tuntuimas delis, kus õppisin toidutarkusi ja kõiki maitseid päris pikalt. Eks nii see idee teha millalgi oma kohvik Eestimaale tuli ka ning hea sõbra Jonel Põlluga sai see paar aastat tagasi teoks tehtud,“ meenutab ta. Sel suvel teeb kohvik väikese puhkuse ja selle asemel on töös hoopis restoran Masterchef Eesti „kurja“ kohtuniku Mihkel Heinmetsaga.

Kui on vajadus, siis on ka lahendus

Lisaks kohvikuprojektile lõi Jesper Hiiumaale Kõpu looduse keskele ka omapärase kooli, kus lapsed saavad õppida läbi kogemuse ja kogemise. ,,Kooli idee sündis ennekõike sellest, et kui me tahtsime perega Hiiumaale sinnakanti elama jääda, siis seal ei olnud ei kooli ega lasteaeda ja see oli vaja sinna luua. Me oleme Mariga päris palju maailmas reisinud ja kunagi ka Bali saarel elanud. See oli väga inspireeriv näha sellist kohta nagu green school ja millised teistsugused koolid maailmas on tehtud - nii sündis ka kooli kontseptsioon. Ma arvan, et me oleme väga õigel teel ja see kool on just selliseks saanud, nagu me kogukonnaga oleme seda näinud. Meil on väga vedanud,“ räägib Jesper tänutundega.

Hommikud pere seltsis

Hiiumaa Vabakoolis õpivad hetkel Jesperi ja Mari kaks poega ning kodus kasvab veel väike tütar Luna, kes sündis siis, kui pere oli juba saarele kolinud. Jesperi sõnul on laste kasvatamine Hiiumaal pealinnaeluga võrreldes siiski palju lihtsam. ,,Igasugust planeerimist, vedamist, tassimist ja stressamist on palju vähem. Kui me olime veel aastaid tagasi Tallinnas, siis nägin, kuidas isa oli ainult bussijuht ja ema tegeles kulleriteenusega. Kõrvalt vaadates hakkas pea täitsa valutama,“ sõnab Parve. Pere võtab elu saarel üsna rahulikult ning neil on kujunenud ka mõnus igahommikune ärkamise rutiin. ,,Kõigepealt ronib Mari minu kaissu, siis ronib Luna meile kaissu ja siis tulevad juba teisest toast Thor ja Aaron. See on meil igal hommikul selline 15 minutit mõnusat kaisutamist üleval suures magalas. Pereaeg on hommikul ja siis lähevad kõik oma asja tegema,“ jagab Jesper pere väikest traditsiooni.

Isa õpetab lapsi nii, nagu lapsed õpetavad isa

Kunagise profisportlasena on Jesper Parve harjunud rutiiniga ja süsteemsusega ning seda üritab ta ka oma laste jaoks hoida, et tema sõnadega „ei oleks päris selline hipielu hommikust õhtuni“. Lapsed on omakorda isa kindlatest raamidest aga hoopis välja toonud, et hoida veidi vaba ruumi igasugusteks segadusteks ja ootamatusteks. ,,Olen õppinud seda kontrolli elu üle natuke lõdvemaks laskma, sest lastega ei saa midagi ette planeerida. Nad on võib-olla natuke chill'imaks mind muutnud,“ räägib Parve, kuidas lapsed teda on kujundanud.

Isana kirjeldab Jesper end pigem karmima ja konkreetsema papsina, kes püüab lapsi hoida turvalistes piirides: ,,Ma ei tee nende jaoks mitte midagi ette ega taha ära enne, kui nad ei ole ise proovinud. Alates või leiva peale määrimisest kuni jope selga panekuni. Jube lihtne on kohe esimesena tahta, et ikkagi vanemad ära teeks. Enne, kui ma ei ole näinud, et nad on ise proovinud teha, siis ma ei aita ka neid. Ma tahan, et nad ise kogeksid ja õpiksid läbi kogemuse.“

Suveplaan- puhata!

Suvekuudel tegutsevad Jesper ja Mari tavapäraselt oma taluga Villa Inspiratsioon, kuhu inimesed saavad neile külla tulla. Muude projektidega plaanib Jesper sel suvel rahulikumalt võtta ja üritab vahelduseks rohkem mitte midagi teha. „2,5 aastat on ikkagi metsikult tööd tehtud - kool loodud, kirjastus üles ehitatud, meil on beebi tulnud, söögikohti ja kontserte tehtud ning mida iganes veel. Ma ühe suve tahaks nüüd lihtsalt perega koos olla, puhata ja vaadata, mis see Hiiumaa suvi tegelt on,“ mõlgutab Jesper plaane ja loodab, et tuleb mõnusalt puhkuseline suvi, et sügisel jälle uue hooga edasi panna.

Sel kevadel võttis ta ette ka toreda väljakutse osaleda saates „Laupäev isaga“, kus televaatajad saavad veeta lõbusa päeva Jesperi ja tema laste seltsis. Saatesarja „Laupäev isaga“ esimesed osad on nähtavad striimingteenusest Elisa Huub.