Kõige parem viis, kuidas lastele uusi harjumusi õpetada, on hea eeskuju näitamine. Kui nad näevad, et vanemad veedavad looduses hea meelega aega ja naudivad seda, võib see ka neile külge hakata. Võtke perega ette väike matk, külastage kodulähedasi metsaradu või rabasid, veetke võimalusel aega aias või käige jalgratastega sõitmas. Õues olles väljendage julgelt oma rõõmu värskest õhust, ümbritseva keskkonna ilust ja vabaduse tundest, mida õues viibimine kaasa toob. Teie siiras vaimustus ja rõõm on nakkav ning köidab laste tähelepanu ja tekitab uudishimu.

Aiatöid tehes on hea pakkuda lastele võimalust kaasa aidata. Näiteks võiks neile meeldida vooliku või kastekannuga peenraid kasta või värskeid puu- ja köögivilju korjata. Kui kaasate nad mõtestatud tegevusse õues, loote ühiseid kogemusi ja kujundate ühtekuuluvustunnet.

Pidage meeles, et lapsed on tähelepanelikud vaatlejad ja kipuvad jäljendama käitumist, millega kokku puutuvad. Kui nad näevad, et te tõesti naudite õues tegutsemist, tekib neil suurema tõenäosusega positiivne seos loodusega. Teie eeskuju ei innusta neid mitte ainult rohkem aega õues veetma, vaid kasvatab ka elukestvat armastust looduse vastu.

Õueoaas

Selleks, et innustada lapsi õues aega veetma, oleks hea, kui neil oleks oma ala, kus õuemänge mängida. Aiaga majapidamistes võiks hoovinurka sisse seada õueala, mis vastaks lapse vanusele ja soovidele. Väiksematele võiks seal kindlasti olla liivakast, ronimispuu ja kiiged. Veidi suurematele võiks anda kätte oma pisikese peenrakasti, kuhu nad saaks ise oma äranägemise järgi taimi kasvama panna. Nii õpib laps selle kogemuse kaudu aiandust ja näeb oma töö vilju. Linnakorteris saab peenrakasti asendada väikese potiga aknalaual ja õueala pargiga.

Selleks, et õues olemist veel põnevamaks muuta, võiks välja mõelda ka vahvaid õuemänge, nagu näiteks aardejaht, putukate tuvastamine või puulehtede aabitsa koostamine. Sellised tegevused lisavad põnevust, muutes looduse uurimise veelgi ahvatlevamaks.

Mõistlikud ekraaniaja piirangud

Tänapäeva digiajastul on kõige olulisem aga leida tasakaal ekraaniaja ja vabaõhutegevuse vahel. Mõistlike ekraaniaja piirangute seadmine võib aidata lastel arendada tervislikumat suhet tehnoloogiaga ja anda neile piisavalt võimalusi õues aja veetmiseks. Kehtestage ekraaniajaga seoses selged suunised ja piirid. Arutage neid piiranguid lastega ja selgitage nende põhjuseid. Aidake neil mõista, et liigne ekraaniaeg võib avaldada negatiivset mõju nende tervisele, heaolule ja üldisele arengule. Näiteks võiks sisse seada süsteemi, kus ekraaniaeg teenitakse välja, veetes aega vabas õhus.

Ära ei tohi aga unustada seda, et kuigi reeglid ja piirid on olulised, tuleb neid siiski vahel kohandada ning ümber mõtestada. Kokkulepped peaksid alati ajaga kaasas käima ja lapse sirgudes tuleb need üle vaadata.

Allikad: greenkidcrafts.com, onlypassionatecuriosity.com

Jaga
Kommentaarid