Kuidas korraldada lapsele sünnipäevapidu?

  • Koosta lapsega külaliste nimekiri

Alustuseks on hea koostada lapsega nimekiri inimestest, keda sünnipäevale kutsute, et saada ülevaade oodatavast rahvahulgast, kes peopaika ära võiks mahtuda. Kuid võib ka vastupidi, otsustada enne peopaik ja selle põhjal külaliste arv.

  • Pange paika asukoht

Asukoha valikul tasub arvesse võtta lapse enda huvi ja soovi, et pidu talle huvitav oleks ja rõõmu tooks. Samuti mängib rolli aastaaeg, mil pidu korraldate. Talvisel ajal on välipidude korraldamine palju keerulisem, kui organiseerida tubaseid tegevusi, kuid ka ühine suusatamine on põnev variant.

  • Vali toitlustus

Sünnipäeva sujuvamaks möödumiseks on võimalik kohvikutest või peolaua paketi pakkujatelt tellida valmissöögid peopaika kohale. Nii ei pea ise mõtlema, mida lauale panna. Muidugi saab laua edukalt katta ka koduste vahenditega ja teha ettevalmistusi koos sünnipäevalapsega, et ta saaks osa söögi valmistamise protsessist ning lauale saaks vaid lemmiktoidud. See oleks samuti hea kvaliteetaeg lapsega.

Toitlustuse alla kuulub ka kook, millelt sünnipäevalaulu saatel küünlaid puhuda. Valmiskooke saab nii poodidest kui ka kondiitriäridest, kuid ise valmistatud lihtne küpsisetort on alati turvaline valik. Suurema peo puhul on tellimisvõimaluse kasutamine kindlasti vähem ajakulukas ja lihtsam.

Peo pikkus võiks vastavalt vanusele jääda kolme tunni ringi. Ka peopaikade pakutavad broneeringud on enam-vähem sama kestusega. See on koolilapse sünnipäevaks optimaalne pikkus, mille jooksul jõuab mängida ja ka kooki süüa.

ASUKOHAD

  • Mängutoad

Mängutuba on hea koht, kus sünnipäevapidu korraldada, sest laste lõbustamise eest kannab hoolt mängutoapoolne korraldaja, organiseerida jäävad vaid toit ja külalised. Suuremate mängutubade juures on enamasti eraldi söömiseks mõeldud toad, mis on mängualast eraldatud - seal saavad vanemad rahulikumalt olla. Ka batuudikeskused on sama ülesehitusega ja seal saavad lõbutseda vanemadki.

  • Veekeskused

Eestis on palju veekeskuseid ja spaasid, kus on võimalik korraldada sünnipäevaks üks suur veepidu basseinide ja torude keskel. Sellisel juhul tasub silmas pidada, et lapsed oleks teadlikud veeohutusest ja piisavalt suured keskuse külastamiseks. Veekeskus, kus pakutakse sünnipäevapakette, hoolitseb sageli ka söögi eest. Sedasi on eriti mugav minna kohale ja nautida pidu peaaegu sama mugavalt kui külalised.

  • Muuseumipidu

Eestimaa eri paigus leidub palju põnevaid muuseume, mis pakuvad võimalust korraldada oma ruumides üritusi ja muuseumituuri. Klassikaliste muuseumide kõrval on mitmed kujundatud ka interaktiivseks. Erinevate tegevuste läbi tegemine muuseumialal annab lisaks lõbule õppimisvõimaluse, mistõttu on hariv külastus koolilastele eriti hea valik.

Välipeod

Kui laps on sündinud soojemal aastaajal, saab korraldada peo õues. Värskes õhus pidu organiseerides saab pidulistega koos veeta mõnusa päeva. Koristamise vaeva on samuti veidi vähem ja muretsema ei pea ka natukese toidu maha pudisemise pärast, sest väike puru ei tee loodusele kahju.

  • Metsamatkad

Koolilapsele looduse tutvustamiseks saab minna grupiga metsamatkale, kus õpitakse tundma taimi, loomi ja looduse olemust meie ümber. Tänapäevase suure linnastumise tõttu viibib üha vähem lapsi looduslikus keskkonnas ega tea sellest eriti midagi, mistõttu on oluline neile näidata, mis peale ekraanide veel siin ilmas eksisteerib ja meid elus hoiab. Pärast metsatiiru saab mõnel grillimisalal koos süüa ja metsamänge mängida. Kui metsa tutvustada ja mänge ise õpetada ei oska, saab selleks palgata või kutsuda mõne teadjama inimese.

  • Loomaaed või minifarmid

Suure loomaarmastaja võib sünnipäeva puhul viia sõpradega loomaaeda eksootilisi elukaid vaatama. Kui loomad on nähtud, saab mõnel murulapil piknikut pidada või loomaaiaga läbi rääkides nende ruumides kooki süüa.

Võrreldes loomaaedadega, kus loomad on klaasi taga peidus ja neile ligi ei saa, leidub Eestis ka minifarme ning pisemaid koduloomaaedu, kuhu saab loomadele pai tegema ja nendega mängima minna.

Mõlemad variandid on väga head aktiivsed tegevused, kuid loomadega koos toimetamine ja hullamine võivad mõjuda märksa meeldejäävamalt kui klaasitaguste loomade vaatamine. Loomadel on teatavasti lastele ka rõõmu toov ja rahustav mõju, mispärast võiks see kogemus jääda elukestvaks mälestuseks.

Kodune pidu

Kui soovid sünnipäevapidu korraldada kodus, loo sellest meeldejääv koduhoovipidu. Hoovipeol saab laste lõbustamiseks läbi viia mitmeid välimänge, mida on võimalik vihmase ilmaga ka toas ette võtta. Kui tunned, et kamba laste meelelahutamine on muule korraldusele liig, saab palgata inimese, kes terve peo vältel laste meelelahutamise eest hoolitseb ja neid tegevuses hoiab. Veelgi suurema rõõmu tekitamiseks võib ta külla kutsuda sünnipäevalapse lemmikmultika- või raamatutegelase, et kinkida lapsele kohtumine oma iidoliga.

Tubaseks peoks võib kohale kutsuda pidu korraldama ja juhtima mõne oma ala spetsialisti, kelle käe all saab meisterdada, savi voolida või hoopis koduste vahenditega lühifilmi teha. Andes vastutuse meelelahutuse eest ära, võib pidu tulla lastele meeldejäävam ja põnevam, sest nendega tegeleb keegi uus ning põnev.

Lapsele sünnipäevapidu korraldades tasub olla loov ja avatud. Unistage lapsega suurelt ja kui mõni idee pole tehtav, siis leidlik alternatiiv pakub talle vähemalt sama palju rõõmu. Kokkuvõttes loeb lapsele kõige rohkem see, et ta saab sõpradega koos midagi lahedat teha ja hiljem kooki süüa. Vahvat sünnipäevapeo korraldamist!

Jaga
Kommentaarid