Känguruhooldus tähendab, et laps pannakse vanema – ükskõik kas ema või isa – palja rinna peale kaissu, nii et tekib nahk-naha kontakt. Nimetus viitab sarnasusele kängurudega, kes hoiavad oma poegi enda kõhutaskus.

Ema või isa rinna vastas olles kannab beebi ainult mähkmeid ning peas on tal mütsike ja jalas sokid, et hoida teda soojas. Selline nahk-naha kontakt on eriline, sest tugevdab lapse ja vanema omavahelist sidet, kuid lisaks on sellel ka teaduslikult tõestatud meditsiiniline kasu.

Känguruhooldus stabiliseerib lapse südame löögisagedust, aitab muuta tema hingamisrütmi korrapärasemaks ja tänu sellele hoida püsivana vere hapnikusisaldust. Laps on rahulikum, nutab vähem ja magab kauem. Känguruhooldus toetab tema ainevahetust ja kaalutõusu, kuna soodustab rinnapiima teket ja nii on vähem ka seedimisega seotud probleeme. Vastsündinute osakonnas näeme, et tänu känguruhooldusest saadud kasule väheneb lapse haiglas veedetud aeg.

Oluline roll on ka isadel. Meeste südame löögisagedus on aeglasem kui naistel – nende süda lööb natuke tugevamini ja vastsündinu kuuleb seda paremini. Mõnikord on ema ka veidi ärevam või tal on pärast sünnitust kehv olla. Samas on isade valmisolek oma laste eest hoolitseda suur, nad väga naudivad seda nahk-naha kontakti.

Känguruhooldust võib teha ka ajalistele tervetele lastele, ennekõike kasutatakse seda raviviisina näiteks rahustamiseks või gaasivalude leevendamiseks.

Millised beebid üleüldse vajavad vastsündinute osakonnas jälgimist ja abi?

Vastsündinute osakonnas on enneaegsed või ajalised vastsündinud, kes vajavad lisatähelepanu või meditsiinilist hoolitsust. Mõnikord satuvad lapsed meie juurde kohe sünni järel, mõnikord veidi hiljem, teisel-kolmandal päeval pärast sündi.

Probleeme, mille tõttu vastsündinu vajab intensiivravi, on erinevaid. Näiteks kui laps ei võta kaalus piisavalt juurde. Hüperbilirubineemia raviks võib ta vajada valgusravi. Abistame ka neid, kellel on mõni sündides kaasa saadud nakkus või hingamisega seotud probleemid. Ka enneaegsed beebid jõuavad kohe pärast sündi meie juurde, sest vajavad rohkem toetust.

Milline roll on vastsündinute osakonnas lapsevanematel?

Meie naistekliinikus ehk Pelgulinna sünnitusmajas on perekeskne intensiivravi. See tähendab, et pere on kogu aeg ehk 24/7 lapse juures. Laps, ema ja isa saavad olla koos ja me ei vii last protseduurideks või raviks vanemate juurest ära. Vanematel on võimalus olla pidevalt oma lapse juures, tema eest hoolitseda ühes ja samas ruumis. See on ühes mõttes ruumilahenduslik viis, aga teises mõttes kaasame vanemaid nii otsustusprotsessidesse, ravitegevustesse kui ka vastsündinu eest hoolitsemisse. Õpetame neid kuvöösi kasutama, vahetama seal lapse mähkmeid igasugustest juhtmetest hoolimata, õpetame neid last rahustama, kaissu võtma. Vanemad on lapse ravis võrdsed meeskonnaliikmed.

Intensiivravi perekesksus on teaduslikult tõestatult tähtis nii lapse arengule kui ka tema vanematele. Lapse tervislik seisund on stabiilsem ja talle saab võimaldada individuaalset rütmi – tänu sellele on laps rahulikum, ta nutab vähem, samuti on vähem probleeme seedimisega. Vanemad tunnevad, et saavad paremini hakkama. Samas on meditsiinipersonal kogu aeg olemas – me pakume võimalust olla selles protsessis võrdväärne partner, aga jälgime last monitoridelt ööpäevaringselt ja vajadusel pakume meditsiinilist abi.

Miks on känguruhooldus hea

Vastsündinule

Teaduslikult tõestatud kasu nii ajalistele kui ka enneaegsetele, sealhulgas väga väikese sünnikaaluga enneaegsetele vastsündinutele.

  • Stabiliseerib vastsündinu südame löögisagedust

  • Parandab hingamisrütmi ja aitab muuta seda korrapärasemaks

  • Aitab stabiliseerida vere hapnikusisaldust

  • Pikendab und

  • Toetab ainevahetust ja kaalutõusu

  • Vähendab nuttu

  • Soodustab imetamist

  • Lühendab haiglas viibitud aega

Vanematele

  • Parandab vanema ja lapse vahelist sidet ning lähedust

  • Suurendab emal rinnapiima hulka

  • Tõstab vanemate enesekindlust lapsega tegelemisel

Personalile

  • Stabiilsemad patsiendid ja rahulikumad vanemad

  • Vähem alarme ja müra, rahulikum töökeskkond

  • Rohkem rinnapiima toidul olevaid vastsündinuid, vähem toitmisprobleeme (parem kaaluiive, vähem kõhupuhitustest tingitud rahutust, lühem aeg sonditoidul)

Jaga
Kommentaarid