Peatoimetaja Kadri Tramm võttis temaga ühendust ja tal tuli mitmeid kordi võitjale kinnitada, et see ei ole nali ega pettus.

„Kas tõesti? Kas tõesti? Mul on praegu külmavärinad peal. See on tõesti üllatus,“ ütles Sirje. Ta ei ole varem auhindu võitnud ja seda enam on tasuta koht Belgia aiareisile ilus kingitus. „Kui see nüüd ikka nali ei ole?“ küsis ta kahtlevalt.

Sirje on olnud Maakodu tellija varemgi, vahepeal tekkis paariaastane paus ja sel kevadel otsustas ta uuesti tellida. Sirje elab Tallinnas ja töötab Stockmanni Kaubamaja kosmeetikaosakonnas klienditeenindajana. Maakodu tal pole, kuid unistab sellest küll.

„Mul endal kahjuks ei olen enam maakodu, aga ma igatsen sellest ja unistan sellest kogu aeg. Mulle väga meeldib Maakodu ajakiri – hea on lugeda toredaid lugusid ja vaadata ilusaid pilte. Maakodu on väga sisukas ajakiri,“ lisas ta.

Belgia aia- ja kultuurireis

Võib öelda, et Belgia aiad ja pargid on aiareisilise jaoks paljuski avastamata pärlid, sest sellest riigist räägitakse pigem Euroopa Liidu juhtimise kontekstis. Sellel maal on põnev ajalugu ja rikas loodus ning mis peamine – seal leidub vaimustavaid aedu, parke ja muuseume. Käime botaanikaaias Jardin de botanique de Meise ja Laekeni pargis, kus asub muu hulgas Belgia kuninga residents. Muuseumidest tutvume Belgia kuningliku Kesk-Aafrika muuseumi, juugendarhitektuuri pioneeri Victor Horta projekteeritud Hôtel Tassel’iga, kus nüüd on muuseum, ning uudistame art déco stiilis Van Buureni muuseumi ja selle juurde kuuluvat samas stiilis aeda. Aiahuvilistele on kindlasti maiuspalaks ka ajalooline mitmete taimekoosluste, tehisjärve ja 15 meetri kõrguse kosega Domaine du Château de Seneffe’i park. Veel vaatame üle ühe Euroopa kuulsaima veeaia – Jardins d’Annevoie –, pügamiskunsti meistriteose, 250 elava skulptuuriga Durbuy topiaaria-aia ning Hasseltis asuva Jaapani aia. Kuid Belgia reis ei oleks täielik, kui me ei tutvuks lähemalt ka Brüsseliga ja tee peale jäävate armsate väikelinnadega.

Reisiprogrammi on ekstra Maakodule koostanud Virve Poom ja giid on Juune Holvandus. Mõlemal reisil on kaasas ka Maakodu toimetuse liikmed.

Euroopa kuulsaimas veepargis Jardins d'Annevoie on hulgaliselt purskkaevusid ja veekanaleid.

Belgia reiside kuupäevad

I reis: 17.–22. mai 2024

II reis: 31. mai – 05. juuni 2024

Hind alates 1490 eurot koos lõuasöökide ja sissepääsupiletitega

Otselennud Tallinnast lennufirmaga Air Baltic.

Reisi korraldab Go Travel. Registreerumine ja info telefonil 631 0126, meiliaadressil maakodu@gotravel.ee või GO Traveli e-poes https://www.gotravel.ee/maakodu

Lillenäitusel Chelsea Flower Show tutvustatakse värskeid aiandustrende ning võistlevad Inglismaa tuntumad aiakujundajad.

Inglismaa aiareis ja Chelsea Flower Show

Inglismaa on pikkade aiandustraditsioonidega maa ja seda ilmestavaid aedu saab Maakodu reisiseltskond uudistada. Näiteks Briti Kuningliku Aiandusseltsi (RHS) viie näidisaia hulka kuuluv Hyde Hall oma piki mäekülge voogavate püsikupeenarde ja massiivse alpiaia osaga. Samuti ikoonilise aiakujundaja Beth Chatto (1923–2018) koduaed, kus saab näha vaimustavat, põuda taluvate taimedega kujundatud kruusaaia osa ning lopsakat varju- ja veeaeda. Bressigham Gardens tervitab meid üle 8000 taimeliigi ning Alain Bloomi tunnustatud puukooliga. Liigirohke Cambridge’i ülikooli botaanikaaed on külalisi vastu võtnud alates 1846. aastast. West Green Garden aga võlub huvilisi eriti värviküllase, inglispäraselt vanade müüride vahele rajatud aiaga (ingl walled garden), kus ilu- ja tarbetaimed kasvavad üksmeelselt kenasti koos.
Reisi kulminatsioon on kindlasti Briti Kuningliku Aiandusseltsi kõige vanem ja tuntum lillenäitus Chelsea Flower Show. Seda võib õigusega pidada aiandusmaailma olümpiaks, sest seal võtavad omavahel mõõtu Inglismaa kõige tuntumad aiakujundajad, üles on seatud kõige uuemad taimesordid ning osta saab kõikvõimalikku aianduskraami seemnetest kasvuhooneteni. See on koht, kus näeb kõrvuti uusimaid aiatrende ja sajanditevanuseid traditsioone, kus kõik taimed on filigraanse kasvukuju ja lopsakate õitega ning kui veab, võib kokku juhtuda isegi mõne kuningliku perekonna liikmega.
Inglismaa aiad ja Chelsea lillenäitus on elamus, mida iga aiasõber peaks vähemalt kord elus kogema.

Inglismaa reisi kava on eksklusiivselt Maakodule koostanud Virve Poom ning kaasa sõidab Maakodu toimetus.

Taimekasvataja, aiakujundaja ja paljude raamatute autori Beth Chatto koduaeda peetakse Inglismaa esimeseks ökoloogiliseks aiaks.

Inglismaa reisi kuupäevad

21.–25. mai 2024

Hind alates 1495 eurot koos lõunasöökide ja sissepääsupiletitega, sh Chelsea pilet.

Otselennud Tallinnast lennufirmaga Air Baltic.

Reisi korraldab Go Travel. Registreerumine ja info telefonil 631 0126, meiliaadressil maakodu@gotravel.ee või GO Traveli e-poes https://www.gotravel.ee/maakodu