Viljakuseksperdid uurisid 100 meest, kes käisid aasta aega viljatuskliinikus. Nad leidsid, et mehed, kes kasutavad oma telefone vaid tund aega päevas, aga hoiavad telefone kogu päeva läheduses, alandavad oluliselt oma sperma taset niivõrd palju, et nad ei pruugi olla enam viljakad – neid oli lausa 47% valimist. Teadlased arvavad, et selle põhjuseks on telefoni elektromagnetiline aktiivsus, mis nn „küpsetab“ spermat.

Uuring näitas ka, et meestel, kes magavad telefon voodis või voodi kõrval öökapil, oli spermatosoidide tase madalam võrreldes meestega, kes ei maganud telefoni läheduses. Viljakuse konsultant Gedis Grudzinskas annab mõned nõuanded, kuidas aidata meestel vältida kogu oma sperma täielikku hävitamist: „Kui kannad tööl ülikonda, pane mobiil oma munandite lähedale panemise asemel rinnataskusse. See vähendab spermatosoidide arvu langemise ohtu.“

Sarnast uuringut, mis uurib mobiiltelefonide mõju naistele, ei ole veel tehtud, kuid nagu ütles uuringu teadlane Martha Dirnfield, siis naised üldiselt ei kanna oma mobiiltelefone pükste taskus kaasas, nii et võib-olla nende viljakust see niivõrd palju ei mõjuta.

Allikas: Woman’s Day