Kuigi uuemad telerid on varustatud suurepärase pildikvaliteediga, on tolm ja plekid viimase suurimateks vaenlasteks. Tolm on lausa nii suur ekraanivaenlane, et võib mõjutada pildikvaliteeti ja teleri üldist toimimist. Elektroonikaettevõtte LG Electronics tehnikaekspert Heivo Porki sõnul ei tea paljud inimesed, et ka nende televiisori ekraan vajab regulaarset puhastamist.

Selleks, et teler kauem vastu peaks, jagab tehnikaekspert nippe, kuidas telerit kahjustamata seda puhastada.

Levinumad puhastusvead

Tehnikaeksperdi sõnul võib mõnd lihtsat puhastusreeglit eirates puhta ekraani asemel saada hoopis kahjustunud ekraani. Üks levinumaid vigasid, mida inimesed telerit puhastades teevad, on abrasiivsete materjalide kasutamine. Ka ei sobi teleri ekraani puhastamiseks köögipaber või tavalised salvrätikud, mis võivad oma kareda tekstuuriga ekraani kriimustada. Teine suur viga on puhastusvahendi kandmine otse ekraanile. Sellise tegevuse tulemusena võib vahend imbuda telerisse ja jõuda õrnadele osadele ning tõenäoliselt ka sisemisi kahjustusi tekitada.

Tugevatoimelised puhastusvahendid, alkohol või ammoniaagipõhised lahustid kahjustavad ekraani spetsiaalset pinda, mis on loodud minimeerima peegeldust.

Lisaks võib teleri tööle jätmine ja vooluvõrgust lahti ühendamata jätmine enne puhastamist ohustada nii kasutajat kui ka elektroonilisi komponente. Teleri pikaealisuse ja optimaalse jõudluse tagamiseks on ülioluline nende levinud vigade vältimine.

Millega puhastada?

Olenemata sellest, kas teil on OLED- või LED-teler, on soovitatav kasutada kuiva ja pehmet mikrokiudlappi. Tugevate plekkide korral tagab tõhusa tulemuse kergelt niiske lapp või lapile kantud spetsiaalne teleriekraani puhastusvahend.

Õige puhastustehnika tagab laitmatu tulemuse

Puhastamiseks lülita teler välja ja eemalda toitejuhe. Veendu, et ekraan on enne puhastamisega alustamist jahtunud. Tolmu eemaldamiseks tee kuiva mikrokiudlapiga ringjaid liigutusi ning võimalike kahjustuste vältimiseks tuleks vältida ekraanile surve avaldamist. Tugevate plekkide eemaldamisel on soovitatav kasutada niisket lappi või spetsiaalset puhastusvahendit. Triibuvaba tulemuse saad, kui teed ringjaid liigutusi erinevates suundades ning kindlasti tuleks lasta ekraanil enne sisselülitamist õhu käes täielikult kuivada.