Missuguseid toite aga maks armastab ning mida tasuks vältida?


1. Kaerahelbepuder ehk toit, mis sisaldab rohkelt kiudaineid, aitab maksal tervena püsida. Juhul kui oled pudruinimene, siis on kaerahelbepuder parim hommikueine.

2. Hoia eemale rasvasest toidust, sest see raskendab maksa toimetamisi. Ajapikku võib see viia põletikuni, mis omakorda tekitab armistumisi, mida tuntakse tsirroosina. Seega friikad, praekartul ja rasvane liha pole hea valik.

3. Mõningad uuringud näitavad, et brokoli võib aidata vältida mittealkohoolse rasvmaksa kujunemist.

4. Kui kahtlustad, et oled kohvisõltlane, siis lohutuseks võib öelda, et maks armastab kohvi. Juues kaks-kolm tassi kohvi päevas, on võimalik vähendada alkoholi ja ebatervisliku dieedi tekitatud kahjustusi. Mõningate uuringute põhjal aitab see isegi kahandada maksavähi riski.

5. Suhkur koormab maksa, sest viimase töö on suhkru muutmine rasvaks. Suhkruga liialdades tekib liiga palju rasva kohtadesse, kus see teeb pahandust. Pikapeale võib välja kujuneda rasvmaks.

6. Roheline tee kubiseb antioksüdantidest katehhiinidest, mis uuringute kohaselt võib kaitsta mõningate vähi-vormide, sealhulgas maksavähi eest. Rohkem katehhiine on vastvalminud soojas tees. Jäätees ja pudelijoogis on neid kõvasti vähem.

7. Maks jumaldab sind, kui oled tervislikus kaalukategoorias. Harjuta end vett jooma ning väldi magustatud jooke.

8. Pähklid, aga eriti mandlid on head E-vitamiini allikad, mis uuringute järgi aitavad vältida rasvmaksa. Mandlid on suurepärased ka su südamele, seega võta neid näksimiseks või lisa salatitele.

9. Spinatis on hunnikute viisi võimsat antioksüdanti glutatiooni, mis toetab maksa tööd. Spinatilehed on suurepärane salati-hakatus ja need maitsevad imeliselt koos küüslauguga oliiviõlis hautatuna.

10. Mustikad sisaldavad polüfenoole, mis võivad samuti takistada mittealkohoolse rasvmaksa teket, mis tihti käib käsikäes halva kolesterooli kõrge taseme ja üle-kaaluga. Polüfenoole sisaldavad ka tume šokolaad, oliivid ja ploomid.

11. Alkohol võib teha maksa kallal suurt laastamistööd ning pikema aja jooksul viia tsirroosini. Kahjulikud on isegi nädalavahetuste hoogsamad peod.

12. Kui tahad teha pai maksale ja südamele samal ajal, siis puista toidule punet, salveid või rosmariini, need sisaldavad ohtralt polüfenoole. Eriti hea on, kui vähendad soola tarbimist. Tervislik on kasutada kaneeli, karrit ja köömneid.