Fond on toetust jaganud juba juunikuust, ent alates novembrist hakatakse välismaise NIPT-testi kõrval kasutama Eesti teadlaste välja töötatud testi NIPTIFY.

NIPT-test on kõige täpsem ja ohutum meetod kolme enamlevinud kromosoomhaiguse tuvastamiseks lootel - ja seda juba varases raseduses.

Test analüüsib raseda naise vereproovi ja seal ringlevat loote DNA-d. Kui lootel esineb ebanormaalne arv kromosoome ehk tal on Downi, Edwardsi või Patau sündroomi risk, siis NIPT leiab selle peaaegu 100% kindlusega üles.

Tasuta NIPTIFY test on mõeldnud neile naistele, kel raseduse I trimestri sõeluuringu tulemus näitab kõrget riski loote kromosoomhaiguseks.

Lisaks toetab fond testi eest tasumist, kui naisel on eelneva raseduse ajal sünnieelselt diagnoositud trisoomia või eelmisel lapsel diagnoositud trisoomia.

Fond paneb NIPT testi rahastamisele õla alla ka siis, kui kombineeritud risk trisoomiaga lapse sünniks on suurem kui 1 : 1000 kehavälise viljastamise rasedusega või kaksikrasedusega naiste puhul ning ka muudel arstide poolt tuvastatud erandjuhtudel.

Kui seni saatis Tartu Ülikooli Kliinikum kõik testid analüüsimiseks väljapoole Eestit, siis edaspidi analüüsitakse teste, va mitmikraseduste puhul, Tartus Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse täppismeditsiini laboris, kus NIPTIFY ka välja töötati. See tähendab senisest oluliselt soodsamat testimist.

NIPTIFY teenuslabori juhi Kaarel Krjutškovi sõnul teeb Lastefond äärmiselt tänuväärt tööd: „Välismaiste NIPT testide miinuseks on seni olnud nende kõrge hind, mistõttu ei ole test paljudele rasedatele majanduslikult kättesaadav.

Terve lapse sünd peab olema mitte ainult pere, vaid ka riigi jaoks prioriteet, mistõttu on oluline, et loote kromosoomhaiguste riski hindav test oleks riskigruppi kuuluvatele ja ka kõikidele teistele naistele tasuta kättesaadav. Siinkohal on Lastefond kindlasti teerajajaks.“

Krjutškov lisas, et kuigi esmalt tehakse tasuta teste vaid TÜ Kliinikumis arvel olevatele rasedatele, siis kättesaadav on see test kõigile rasedatele üle Eesti: „Selle kohta tasub infot küsida lähimast naistekliinikust.“

Lastefondi strateegiajuht Küllike Hein avaldab koostöö üle rõõmu: „Meil on äärmiselt hea meel, et saame kaasa lüüa ennetustegevuses, sest tavaliselt on meie kampaaniad ja projektid suunatud tagajärgedele ning tulekahjude kustutamisele.“ Ta avaldab lootust, et fond saab tulevikus veelgi enam sarnastele tegemistele õla alla panna.

Enne koostöölepingu sõlmimist maksis üks välismaine NIPT analüüs Lastefondile 366 eurot, millele lisandus käibemaks. Seevastu NIPTIFY kasutamine tähendab Lastefondile väga olulist rahalist kokkuhoidu, sest annetustega kogutud raha hind on kõrge. Samuti ei liigu tulevikus patsientide nimelised vereproovid ja suured summad enam riigist välja.

Et aidata kaasa veel sündimata lapse ja lapseootel oleva naise testimise turvalisusele, toetab Lastefond heade annetajate toel Tartu Ülikooli Kliinikumis NIPT testide eest tasumist 2019. aasta lõpuni. Maksimaalne toetussumma on 120 000 eurot aastas.Info toetusprojekti kohta

SA TÜ Kliinikumi Lastefond on vanimaid ja suurimaid üle-eestilisi lastehaiglate juures tegutsevaid heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku üle nelja ja poole miljoni euroga.

Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks.

Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume e-kirjutada info@lastefond.ee.