Jaan Heinmaa
Pärast vastlapäeva algab paastuaeg ja kestab 40 päeva, kuni lihavõttepühadeni. Sel ajal võiks kehale puhkust anda ja rohkem taimetoitu nautida. Võimaluse korral vahel ka gluteeni- ja laktoosivabu roogi. Isegi vaid üks taimne päev nädalas on kasulik. Tee oma tervisele head!

Soe baklažaanisalat

Neljale

Ahjus röstides saavad baklažaan, sibul ja paprika imehea maitse. Naudi seda tervislikku salatit võimaluse korral kohe soojalt, aga ka jahtunult maitseb hea! Ubade asemel sobib hästi ka keedetud täisterapasta või tatar.

• 1 suurem baklažaan (u 500 g)

• 1 mugulsibul

• 1 punane paprika

• 150 g kirsstomateid

• 200 g brokolit või lillkapsast

• 1 purk meelepäraseid konservube (400 g)

• 3 + 2 sl oliiviõli

• veidi veiniäädikat

• soola, musta pipart, tšillihelbeid

• värsket maitserohelist

Viiluta koorega baklažaanid ja laota küpsetus­paberiga kaetud ahjuplaadile. Koori sibul ja lõika sektoriteks, lisa plaadile. Nirista peale oliiviõli ning maitsesta soolaga. Poolita paprika, puhasta seemnetest ja pane ahjuplaadile. Rösti kõike 200kraadises ahjus 15–20 minutit. Pane paprikapoolikud kilekotti, sõlmi kinni ja lase väheke jahtuda, kuni lööb naha lahti. Koori. Lõika baklažaaniviilud ja paprikad kuubikuteks.

Ahjus küpsetamise ajal valmista ette muud komponendid. Poolita kirsstomatid. Lõika lillkapsas või brokoli õisikuteks, auruta või keeda mõned minutid. Nõruta oad ja loputa ohtra voolava vee all sõelal.

Sega kõik salatiained kausis, neist pooled tulevad otse ahjust. Lisa õli ja veiniäädikas, maitsesta soola ja pipraga. Väheke tšillihelbeid teeb kõik veel paremaks. Puista peale ohtralt hakitud tilli ja peterselli.