Mee tõhusus köharohuna on leidnud tõsiteadlikku kinnitust, mesi võib anda silmad ette nii mõnelegi käsimüügiravimile. Suureks abiks on see lastele, kuid tuleb meeles pidada, et mesi võib tekitada allergilise reaktsiooni ning mett ei tohi anda nooremale kui üheaastasele lapsele.

Pärnaõietee on tänu kergele mesisele maitsele eestlaste lemmik, mis vanarahva õpetuse kohaselt aitab pea kõige vastu, alates külmetusest kuni unetuse, põieprobleemide ja liigesevaluni. Tõenäoliselt aitavad pärnaõied tõesti, sest vähendavad limaeritust. Rahvameditsiinis kasutatakse pärnaõisi ka kui higistamist soodustavat vahendit.

Kurkumit soovitatakse põletikuga võitlemiseks. Teadusuuringud seda ei toeta, aga siiski on soe piim kurkumiga õigustatult paljude perede külmetusravimite seas.

Piparmünt on olnud ravimtaimena tarvitusel sadu aastaid. Arstid kinnitavad, et see on tõhus ärritunud soole sündroomi korral. Samuti võib see tõrjuda peavalu.

Küüslaugust kaelakee on armastatud vahend, et vesise ninaga toime tulla. Eestlased võivad vanduda, käsi südamel, kui palju kordi on see neid hädas aidanud. Teadusuuringuid selle kohta pole. Rohkem on tõendeid, et küüslauk vedeldab verd ja seega võiks enesetunnet parandada samamoodi, nagu seda teeb aspiriin.

Ingver on uuringute järgi hea kõhulahtisuse, iivelduse ja kõhuvalu korral. Lisaks armastavad paljud juua külmetunult ingveriteed. Kuum aurav tee aitab ka ninasõõrmeid avada.

• Teadusuuringud pole tõestanud, et suure C-vitamiini doosiga on võimalik haigust peletada. Ometi on sidrunitee või greibiseemneõli tulemuslikult paljude esmaabipaketis, kui esimesed haigustunnused välja löövad.

• Huvitaval kombel on tavaks külmetunutele sööta kanasuppi nii Eestis, Ameerikas kui ka Indias. Halba see kindlasti ei tee, pigem annab rammu, soe aurav vedelik võtab ka limaskesta turset maha.