Jaan Heinmaa
Toidupärimus seob põlvkondi ja pakub avastamisrõõmu. 2018. aasta Eesti toidupiirkonnaks nimetati maikuus Pärnumaa. Seda tiitlit naudib Pärnumaa kuni maini 2019, kui kuulutatakse välja uus toidupiirkond.

Nii mõnigi uus Pärnumaa maitse on tegelikult hästi unustatud vana. Siinsed retseptid pärinevad Romantiliselt Rannateelt – imekaunilt turismipiirkonnalt, mis kulgeb mööda 250 kilomeetri pikkust rannajoont ümber Pärnu lahe. Rannatee põikab ka Kihnu saarele ning salapärasesse, sügavate soode ja metsadega sisemaale. Head nautimist!

Vanaema kodused rullmopsid

Kümnele kuni kaheteistkümnele

Rullmopse õpetas Tiiut tegema vanaema, kes elas kõrge eani ja sõi igal hommikul kindlasti paar rullmopsi, sest ilma suutäie soolaseta polnud päev tema meelest õigesti alanud. On ju räim olnud sajandeid rannarahva peamine leivakõrvane. Parem silk-leib kõhu sees kui kuldtukat pihu sees, õpetab Eesti vanasõna.

• 2 kg puhastatud fileerimata värskeid räimi

Marinaad:
• 1 l keedetud vett
• 2 sl jämedat soola
• 2 sl suhkrut
• 3–5 sl 30% äädikat (olenevalt, kui äädikast räime soovid)
• 0,5 tl peenikest musta pipart
• noaotsatäis purustatud nelki
• 1 loorberileht

Marinaadi valmistamiseks lahusta keedetud vees suhkur ja sool, lisa juurde äädikas, pipar, nelk ja loorber.
Puhasta räimed, pane marinaadi ja hoia seal 10–20 tundi ehk seni, kuni räime selgroog tuleb kala küljest sõrmedega muljudes lahti. Keera räimefilee rulli või laota fileedena karpi või purki. Soovi korral pane iga kihi vahele pisut toiduõli. Kui toiduõli ei pane, tuleks teha marinaadi väheke rohkem, et seda jaguks rullidele nii, et need oleks marinaadiga kaetud. Karpe või purke hoia pärast sulgemist külmkapis.
Kui soovid kala kohe sööma hakata, pane kihtide vahele sibularattaid, sellisel juhul aga säilimisaeg lüheneb. Serveeri rullmopse suupistena, võileiva katteks või koos keedetud kuuma kartuliga.