Jaan Heinmaa
Lihavõtted, munadepühad, kevadpühad, kiigepühad… Igati põhjust rõõmustada ning maitsva lambaprae ja rammusa pashaga pika paastu lõppemist tähistada! Olen kogunud siia oma lihavõttelemmikud läbi aegade ja need väheke moodsamaks tuuninud. Eks paljudel perenaistel ole oma hittroad, mida pere pühade ajal neilt ootab. Siit võite leida aga mõne uue lemmiku!

Lihavõtted, munadepühad, kevadpühad, kiigepühad… Igati põhjust rõõmustada ning maitsva lambaprae ja rammusa pashaga pika paastu lõppemist tähistada! Olen kogunud siia oma lihavõttelemmikud läbi aegade ja need väheke moodsamaks tuuninud. Eks paljudel perenaistel ole oma hittroad, mida pere pühade ajal neilt ootab. Siit võite leida aga mõne uue lemmiku!

Kuumsuitsulõhega kausisalat

Üks maitsev kala ja munaga kausisalat on iga peolaua ehe. Pane kastet kihtide vahele rohkesti, et salat jääks mahlane ja hea. Kui võimalik, valmista kalasalat vahetult enne sööma hakkamist, aga võid selle ka eelmisel õhtul külmkappi valmis laduda.
Neljale kuni kuuele

• 250 g kuumsuitsulõhet

• 4 keedetud porgandit

• 4 suurt keedetud muna

• 1 suurem hapukas õun

• 1,5 dl marineeritud pärlsibulaid või 1 väike sibul

Kaste:

• 2 dl majoneesi

• 2 dl maitsestamata jogurtit või hapukoort

• soola, sidrunipipart

• soovi korral 2 tl mädarõigast

Kaunistuseks:

• 4–5 vutimuna

• meelepäraseid idusid, pärlsibulaid, paprikarõngaid, värsket tilli

Koori ja riivi porgandid, samuti munad. Koori õun ja tükelda kuubikuteks. Haki sibul või nõruta pärlsibulad. Sega kokku kastmeained, maitsesta tugevalt soola ja sidrunipipraga, soovi korral ka mädarõikaga. Lao kõik ained läbipaistvasse kaussi kihiti: kuumsuitsulõhe, porgand, muna, sibul, hakitud õun. Pane kihtide vahele kastet – iga kahe kihi järel – ja tõsta seda ka peale. Kata toidukilega ja hoia serveerimiseni külmas. Enne serveerimist kaunista, tõstes idud poolikute vutimunade alla kui linnupesad ning sättides peale paprikarõngaid ja pärlsibulaid. Puista üle hakitud maitserohelisega.