Elan kaasa endise kaitseväe juhataja Riho Terrase ja tema abikaasa Kaili loole. Käisime neil külas Hollandi pealinnas Haagis, kus Kaili peab Eesti suursaadiku ametit ja kus Rihol oli plaanis alustada koduperemehe karjääri. Nende lugu on ühtlasi paljude edukate perede lugu, kus mees on sihikindlalt, samm sammu haaval liikunud läbi kümnete aastate oma suure eesmärgi poole. Naisele on see tähendanud kodu eest hoolitsemist ja mõneks ajaks oma karjäärivõimaluste tagaplaanile seadmist. Õnneks mitte alatiseks.

„Igal korralikul inimesel on maailmavalu kompleks,” ütles kadunud näitleja Jüri Järvet, kelle 100. sünniaastapäevale pühendatud artiklit saab sellest ajakirjast lugeda. Muigasin maitseka iroonia peale. Laiendaksin Järveti öeldut, et „igal korralikul inimesel on hinges pime nurk”. Nagu auto küljepeeglites on pime nurk, millega pead taha vaadates arvestama. Teinekord võib pimedus varjutada terve peegli.

Järveti mõte kõnetas mind, sest olin käinud emadepäeval Tartus haiget ema vaatamas. Tema eksleb pimeduses nagu kuningas Lear oma elu lõpul. Tagasiteel kuulasin autos „Ööülikoolist” kohtunik Heili Sepa järelkuulatavat mõtisklust „Hinge pime öö”. Soovitan teilegi! Heili Sepp arutleb antiikmütoloogia toel, kuidas pimedusest läbi käimine aitab isiksusel uueneda. See on arengu osa. Mida aga teha, et mitte pimedusse kinni jääda? Selleks tuleb ka allilmas käies mäletada valgust ja seda, kes sa tegelikult oled.

Naudime valgeid suveöid!

TOIMETUS TEEB OTSA LAHTI

Mida teed sina selleks, et mitte muredesse takerduda?

Toimetaja Liis Auväärt

Minu elukaaslane on ebanormaalselt positiivne. Küllap tema ütleks samamoodi minu kohta. Sest koos ei seisa me kunagi vihma käes – üks näeb ikka päikest ja oskab seda teiselegi näidata. Oleme hea meeskond.

Aiatoimetaja Eva Luigas

Kui on suur mure, mis niisama lihtsalt ei lahene, siis lülitan end aeg-ajalt murest välja, n-ö elulainele. Kas terveks ööks või ka ainult mõneks tunniks. Sest murest peab saama vahepeal puhata. Ning tihti just neil väljalülitumise hetkedel leian väljapääsu või viisi, kuidas on võimalik muret lahendada.

Kujundaja Külli Kuusik

Proovin mitte väga muretseda. Mõtlen, et probleemid on selleks, et neid ületada ja meile midagi õpetada. Aru saada, mis on tegelikult õige või vale. Kui oled millegagi harjunud ja kõnnid sissetallatud rajal, aitab takistus tihti uue ja palju õigema suuna leida. Viia sind elus kuhugi, kuhu sa muidu teed poleks leidnud.