“Mesilased jäävad meiega nii kauaks, kui meie kestame. Igal kevadel rõõmustame, et saame taas võimaluse veeta suvi koos nendega. Mesilaste sumin on muusika meie kõrvadele,” kinnitavad Aili (55) ja Tõnis (55) Taal.

Ehkki Taali Mesila asub Rakverest 25 kilomeetrit Mustvee poole, elavad mesilased oma elu hoopis Alutaguse laantes. Mesinikud teavad: “Mesilased on meist, inimestest, kindlasti töökamad, omavahel koostööaltimad – ega ilmaasjata mesilasperet super-organismiks nimetata. Koos on nad hästi toimiv tervik. Meie püüame olla neile head koostööpartnerid.”

Tõnise vanemad olid Rakvere metsamajandi mesinikud. Mesindus on olnud ka Aili ja Tõnise ühine tegevusala pea 35aastase kooselu algusest peale. “Mahemesinduse nõuetele vastavalt tegutseme aastast 2000 ja praegu on meil 180 mahemesilasperet,” ütlevad Tõnis ja Aili. Abilisteks on aeg-ajalt lapsed Ott ja Aita oma peredega, ka lapselapsed osalevad meelsasti mesindustöödes. Lisaks tootmisele korraldatakse talupäevi ning jagatakse infot mesinduse ja mahetootmise kohta. Põhitoodanguks on mesi, meesegud, õietolm, taruvaik, kärjemesi, mesilasvahast küünlad – tooteid on ligi 20.