Suuremale ringile võiks lavastaja ja näitleja Julia Aug tuttav olla filmist “Seltsimees laps”, kus ta mängis Siberisse saadetud koolidirektori Helmese asemele pandud koolidirektor Ljudmillat. Meie tutvusime temaga 2015. aasta suvel Tallinnas Vabaduse platsil. Just sellel koos veedetud päeval kuulsin esimest korda Narvast pärit ja nüüd Venemaal elava Julia Augi plaanist kirjutada ja lavastada dokumentaallugu “Minu Eesti vanaema”.

See on kirjas ka mu raamatus “Kaksteist armastavat naist”, kus üks intervjuudest on temaga. Olen Julialt küsinud: “Kas teie plaan, mis Tallinna Vene teatris mõni aasta tagasi vett vedama läks, sobiks siia?” Ja tema on vastanud: “Kummaline tõesti, et mu kolmel korral plaanitud koostöö Tallinna Vene teatriga ei ole õnnestunud. Eelmise juhi Marat Gatšaloviga me kaua mõtlesime, mis võiks olla see materjal, mis tooks teatrisse ja huvitaks nii eestlasi kui venelasi. Siis mul tekkis idee, et tuleks rääkida minu lugu minu vanaemast. Vanaema suri, kui ma olin 8aastane, me temaga suhtlesime eesti keeles. Ja ma pidasin plaani kirjutada dokumentaalnäidend tema saatusest. Kasutades kirju, tema ja isa päevikuid. See oleks siin ja praegu ning plaan oli seda teha kahes keeles nagu meie peres. Aga oh jah. Muidugi oleksin ma valmis seda tegema oma Narvas. See on mulle väga tähtis. See oleks uskumatult huvitav.”

2019. aastal jõuab ideest dokumentaalnäidendiks saanud lavastus lavale. Nüüd on Narva Vaba Lava hoone valmis ja Julia teeb proove, tema ja vanaema lugu mängivad Draamateatri näitleja Ülle Kaljuste, Mirtel Pohla, Laura Kukk, Gert Raudsep ja Jaak Prints. Lavastuse produtsent on Märt Meos, lavastus tuleb välja teatri R.A.A.A.M. egiidi all. Esietendus on 10. märtsil Narva Vabal Laval, seejärel mängitakse seda Tallinnas ja mujal Eestis. Juba enne esietendust on Julia Augi Eesti-lavastus saanud kutse Moskvasse.