Mõned vanemad usuvad, et nunnutamine teeb lapsest memmekad. Kui aga lapselt võtta ära igasugune hellus ja toetus, võib see lapsest teha emotsionaalse invaliidi elu lõpuni. Terveks ja tugevaks kavsamiseks on vaja hellust ja toetust.

2.  On liiga kriitilised

Kõik lapsevanemad on aeg-ajalt kriitilised – nii peabki olema. Kuid pideva kriitika osaliseks saanu kaotab igasuguse enesekindluse ning see võib rikkuda edaspidises elus nii suhted kui karjääri.

3.  Nõuavad liigselt tähelepanu

Parasiidina käituv vanem kulutab liigselt lapse energiat ja aega, selle asemel, et laps saaks keskenduda teiste asjade õppimisele ja kogemuste omandamisele.

4.  Teevad halba nalja lapse kulul

Väike harv tögamine on tore, kuid õelatel ja pidevatel isiklikel naljadel pole kohta. Selline käitumine rikub lapse enesehinnangut.

5.  Ei luba väljendada negatiivseid tundeid

Loomulikult tuleb aidata lapsel näha ka elu helgemat poolt, kuid lapse negatiivsete emotsioonide vältimine võib viia tema depressioonini.

6.  Hirmutavad isegi oma täiskasvanud lapsi

Lugupidamine ja hirm ei eksisteeri käsikäes. Ehkki distsipliin mingil kujul on vajalik, siis lapsed, kes tajuvad end armastatuna ning toetatuna ja on vanematega soojades suhetes, saavad elus paremini hakkama.

7.  Peavad oma tundeid tähtsaimateks

Mõned vanemad võivad tunda, et nende tunded perekonnapeana on kõige tähtsamad, kuna nemad vastutavad kõige eest, alates hommikusöögist kuni puhkuseplaanideni. Kuid pere kõigi liikmete tunded on ühtmoodi tähtsad.

8.  Nad kasutavad sinu üle võimu saavutamiseks süütunnet ja raha

Iga laps on kogenud süütunnet vanemate ees. Kuid kui isegi täiskasvanuna saad lapsevanemalt kalleid kingitusi, olles kohustatuna selle eest midagi vastu tegema, pole see aktsepteeritav käitumine. Karistusena tunned end süüdi kui hoolimatu laps.

9.  Karistavad vaikimisega

Kui oled kellegi peale väga vihane, võib olla raske temaga juttu teha. Kuid vaikimisega karistamine on ebaõiglane ning suhteid lõhkuv. Usaldus võib kaduda igaveseks. Kui lapsevanem on liiga vihane, et rääkida, peaks ta vabandama, et ei suuda hetkel rääkida.

10.  Seavad sind vastutavaks nende õnne eest

Kui lapsevanem ütleb lapsele, et on tema nimel paljust loobunud ning seob lapse käitumise ja saavutused isikliku õnnega, on tal lapse rolli üle oma elus täiesti ebarealistlikud ootused. Ükski vanem ei tohiks nõuda, et laps peaks millestki loobuma või midagi tegema oma vanema heaks.