1.  Loobu teadlikult traditsionaalsetest käitumisviisidest ja harjumustest, kultuurinormidest.

Enamus meie tegevustest toimub läbi autopiloodi. Me teeme neid ilma, et paneks üldse tähelegi. Mõnes mõttes on see hea – läbi sellise käitumisviisi me hoiame kokku väga palju vaimset ja füüsilist energiat. Kuid sel moel midagi paremaks ei muutu. Ühiskonna konformsus vähendab individuaalsust. Tuhni enda sees ja tee senisest sagedamini asju impulsiivselt ja nii nagu sa tegelikult tahaksid või tunned.

2.  Tajupiirangud

Me näeme asju paljuski läbi oma õpituse, läbi kultuurinormide, läbi oma vajaduste, läbi oma vanemate väärtushinnangute jne. Läbi õpitud hinnangute kipume tegema kiireid otsuseid. Selle asemel võta aega ja uuri, millised on alternatiivsed võimalused, hinnangud, lahendused. Terve maailmapilt võib korraga muutuda.

3.  Emotsionaalsed piirangud

Sageli takistavad meid avatult mõtlemast erinevad tunded: viha, ärevus, hirm ning isegi armastus. Me kardame, et meid mõistetakse hukka või kritiseeritakse tööl või kodus. Hirm olla teistsugune või saada hüljatud on sageli takistuseks tegemaks asju teisiti kui normid ette näevad. Võta risk, ole teistsugune, tõuse esile, sea küsimuse alla, naera enda üle! Tunned, kui palju õnnelikum oled sellise endaga nagu päriselt oled?

4.  Raha-, informatsiooni-, aja- või inimestepuudus seavad meile erinevaid piiranguid lahendamaks asju nii nagu me tahaksime. Selline piiratus on tegelikult suurepärane võimalus olla innovatiivne, leida alternatiivseid lahendusi: millega asendada hinnalist ressurssi, et saada soovitud tulemus?

5.  Divergentne mõtlemine

Püüa probleemile leida nii palju erinevaid lahendusi kui suudad, ükskõik, kui hullud need ka ei näi. Ära anna hulluna näivatele lahendustele kriitilist hinnangut, vaid mõtle, mis oleks võimalus, et see lahendus ellu viia.

6.  Konvergentne mõtlemine

Erilise lahenduse leidmiseks liida kokku asjad, ideed, kontseptsioonid, mis omavahel kokku ei kuulu või esmapilgul ei sobi.  Lahenduseks võib olla täiesti uus geniaalne idee või ese.

7.  Võta aega mõtlemiseks

Loovad lahendused kiiruga ei sünni. Surve on loovuse surm. Positiivsed emotsioonid toetavad loovust.

8.  Tee koostööd

Head ideed sünnivad koostöös. Inimeste meeled töötavad erinevalt. Üks sõna kutsub kelleski teises esile põneva assotsiatsiooni, mõtte, teadmise. Kollektiivne ajurünnak võib olla palju kordi tõhusam kui üksi pead murda. Peaasi – üksi ajurünnakus tekkinud mõte ei tohi sattuda kriitika alla.

9.  Otsi uusi elamusi, kogemusi

Uued kogemused ja elamused avavad sind uutele lahendustele, mõtlemisviisidele. Ole uudishimulik ja avatud!

10.  Loe ja  õpi

Loovus vajab teadmisi. Selleks, et kuhugi jõuda, vajad sa informatsiooni, teinekord üsna spetsiifilist.