1.  Peotäis pähkleid

Tujutõstva ampsuna sobivad hästi pähklid – poeta peotäis oma töölaua sahtlisse. Või tükelda salatisse pisut lõhekala. Neis mõlemas on omega-3 rasvhapped, mis aitavad vähendada depressiooni ning muudavad inimesed kergemini suheldavaks. Testidega on tõestatud ka, et inimestel, kes tarbivad rohkesti omega 3-rasvhappeid, tulevad oluliselt paremini toime taipu nõudvate ülesannetega.

2.  Vaata vanu pilte

Kui tuju on ära, sirvi oma laste beebipilte või puhkusemälestusi. See võib teha sind õnnelikumaks kui šokolaad seda suudaks. Ühendkuningriikide Avatud Ülikool uuris, kuidas inimeste meeleolu muutus pärast šokolaadi söömist, alkohoolsete jookide tarbimist, telekavaatamist, muusikakuulamist, pere fotode vaatamist. Muusika ja šokolaad tuju ei suutnud muuta, alkohol ja televiisor tõstsid tuju 1% võrra, piltide vaatamine aga koguni 11% võrra.

3.  Rahustavad aroomid

Paiguta töölauale lõhnaküünal või mõni ruumilõhnastaja, mis hoiab sind pingelisel päeval rahulikumana. Näiteks apelsinidel ja lavendlil on tõestatud stressivähendav toime.

4.  Päikesevalgus

Et end sekunditega õnnelikumana tunda, ava kardinad ja lase päikesevalgus tuppa kohe kui ärkad. On teaduslikult tõestatud, et need, kes kohe ärgates näevad päikesevalgust on paremas tujus ja magavad paremini kui need, kes näevad päevavalgust hiljem. Ole nii palju loomulikus valguses kui vähegi võimalik, see mõjub hästi nii enesetundele, tujule kui ööunele.

5.  Jaluta

Kui töötad ilma akendeta kontorid, tee kindlasti päeva jooksul mitu pausi ja mine õue. Kui sul on rohkem aega, siis ka liigutamine ja jalutuskäik toovad samuti naeratuse näole. On lihtne loobuda trennist, kui sui tuju pole hea, sest on raske lülitada end sobivasse meeleollu.. Proovi aga leida endale treening, mis klapib su meeleoluga. Kui maadled kurbusega, siis vali midagi kerget ja vähest pingutust nõudvat. Ka kõige kergem trenn tõstab su meeleolu.

6.  Sorteeri ja korista

Igasugune ebavajalik kola töölaual või kööginurgas tekitavad sinus lisapingeid ilma, et ise ehk märkadki. Laialiolevad asjad meenutavad sulle kohustusi, mis peaksid olema tehtud, aga ei ole. See võib tekitada mingil moel läbikukkumise tunnet. Kiireks heaolutundeks puhasta ära pinnad ruumides, mida kasutad kõige enam. Aseta asjad virna, sahtlisse või karpi, see kergendab meeleolu.

7.  Mõtle kiiresti

Muuda oma mõtted võidusõiduks – see võib tõsta tuju minutitega. Näiteks, kui ämm ajab sind hulluks, mõtle 30 sekundi jooksul välja võimalikult palju asju, millega ta on sind viimasel ajal aidanud ja sa tunned end kohe paremini.  Kui midagi head ei tule meelde, pane ritta võimalikult kiiresti kõik negatiivsed asjad, millega ämm sulle meenub ning tuju võib endiselt muutuda paremaks: teadlased usuvad, et kiirmõtlemine vallandab ajus heaolutunde kemikaalid. Või juhib selline tegevus lihtsalt su mõtted mujale.

8.  Nali aitab

Südamest tulev naer vallandab keemilise reaktsiooni, mis koheselt tõstab tuju, vähendab valutunnet ja stressi, tugevdab imuunsüsteemi. Kui stressitase  kasvab või tunned end nii unisena, et võiksid kohe uinuda, aja ennast naerma: vaata lõbusaid videoklippe või helista rõõmsale sõbrale. Keskenu pigem elu rõõmsale, või ootamatult veidrale küljele, et võidelda negatiivsete mõtetega.

9.  Panusta elamusele, mitte poeskäigule

Enne kui püüad parandada oma tuju mõne ostuga riidekaupluses või kosmeetikaletis, on sul ehk hea teada, et uuringute põhjal on rõõmsamad need, kes kulutavad raha õhtusöögile lähedasega või kontserdile kui need, kes naasevad poest mõne järjekordse esemega. Elamus või kogemus lubab sul aega veeta lähedaste või sõpradega, uusi kingi poest ostes tunned sellest üksinda rõõmu.

10.  Tee rõõmus nägu

Uuringud näitavad, et muutused lihastes võivad samuti muuta tuju. Kui teed rõõmsa näo ja käitud nagu rõõmus tegelane, saad vastuseks positiivseid sotsiaalseid võnkeid, inimesed on sinu vastu kenamad ja sellisel positiivsusel on kindlasti tagajärjed.

11.  Haki köögivilju

12.  Puhkus, rahu ja vaikus

Need võivad luua rõõmu. Pärast tormakat päeva võta aeg maha ja loo omale rahuoaas. Heida pikali või tõsta jalad lauale, sule silmad. Mõtle millelegi, mis viib su mõtted päevastest kohustustest eemale nagu nädalavahetuse põnevad plaanid.

13.  Lobise naabriga

Sotsialiseerumine rõõmsa inimesega sinu lähedalt kasvatab tõenäosust, et ka sina muutud rõõmsamaks. Inimestel, kes elavad oma headest sõpradest kuni 1,5 km raadiuses, on teistest kuni 42% suurem tõenäosus olla rõõmus. Kui sõbrad elavad aga rohkem kui 3 km kaugusel, on tõenäosus juba 22%, ilmselt tänu harvematele kohtumistele. Üks uuring aga väidab, et väga õnnelikud inimesed külastavad oma naabreid 7 korda aastas enam kui mitteõnnelikud.

14.  Heategu

Inimesed, kes töötavad vabatahtlikuna, on tõenäoliselt õnnelikumad, hoolimata, kui palju raha nad teenivad või sõltumata muudest sotsioökonoomilistest teguritest. Teadlased usuvad, et tegutsemine vabatahtlikuna suurendab õnnetunnet, kuna see kasvatab empaatiat ja paneb sind hindama häid asju sinu enda elus.

Allikas: prevention.com