Kokk ja kohvikupidaja Anni Arro tunnistab, et vaba raha kipub viimasel ajal suuresti toidule kuluma. Veel mõni aeg tagasi see nii ei olnud. Põhjuseks on paljuski see, et toit on kallimaks läinud. Ent ka toidu kvaliteet on tema jaoks aina olulisem. “Kui varem ostsin toitu nagu muuseas, siis nüüd olen märganud, et kui tahta poest natukenegi midagi paremat, on kõik üsna kallis,” tunnistab Arro. Kui kartulit ja porgandit saab veel odavalt, siis lõhet või lihakraami kaugeltki mitte. Ent valikuid ta üksnes toidu hinna järgi ei tee.

Arro nendib, et välismaal käies võib märgata, et nii mõneski Euroopa paigas on toit odavam kui meil. “Amsterdamiski oli toidukaup kohati odavam – suured ketid suudavad paremaid lepinguid saada.”

Abiks aed ja talumees

Samas on eestlane Arro sõnul tänu nutikusele läbi aegade hästi hakkama saanud. “Ega praegust olukorda saa kaugeltki hulluks nimetada,” nendib ta. Hea, et paljudel on oma aed, kus söögikraami kasvatada. Arro toob näiteks lehtkapsa, mis tal aias vohab: “Amsterdamis näiteks maksis selle kimp kuus eurot.”

Paljudel on “oma talunik”, kelle käest kohalikku toorainet soetab. Arro ise on viimasel ajal hakanud rohkem turul käima, sest sealt saab nii parema hinna ja kvaliteediga toidu kui ka selle juurde käiva suhtluse.

Loe edasi Eesti Naise digiajakirjast, sõna saavad ka MTÜ Uuskasutus juht Katriin Jüriska, Spiritjooga disainer ja looja Katrin Kivi, psühholoog, pereterapeut ja koolitaja Kadri Järv-Mändoja ning Suhtekorraldaja ja kommunikatsiooniekspert Tiina Shein: