“Loomu poolest olen üsna häbelik, nudistide randa meeleldi ei lähe,” tunnistab Annely Pantalon (35), kes krooniti suvel rahvusvahelisel võistlusel Horvaatias klassikalise burleski kuningannaks. “Laval aga loon karakteri, kellena võin süüdimatult olla keegi teine. Mina, Annely, ei vastuta tema eest! Koos kostüümiga elab ta oma elu, kontroll on tema käes.”

Koos Kristiina Randrüüti ja Järvi Pustiga on Annely 2013. aastal loodud ühenduse MTÜ Burlesque Estonia eestvedajaid. Nad jätkavad kunagi alustatud tantsutrennidega, mida nüüd juhendab Järvi. Tänavu korraldab Burlesque Estonia juba kuuendat korda rahvusvahelist show’d Sticky Nipples Revue, mida näeb 18. novembril Cathouse Concert Hallis.

Kuid burleskimaailm ei tunne meie kangelannasid ees- ja perekonnanime järgi, nii laval kui ka sotsiaalmeedias on nad Affinity Starr (Annely), Miss Chrissy Kiss (Kristiina) ja Foxy Suzy (Järvi).

Mis on burlesk?

“Vahel kutsume burleski hellitavalt muinasjutuks täiskasvanutele. See on kostüümi kaudu jutustatud lühietendus,” selgitab Annely. Ei pea tingimata olema sensuaalne buduaaristseen, vaid etteaste võib olla ka lustlik komöödia või hoopis poliitiline paroodia. Riietusel on tähtis roll, klassikalise burleski etteasted kujunevad jõulisteks kostüümidraamadeks. 1930.–1950. aastatel hoo saanud burleski kuldajastu stiili kuuluvad korsetid, sukad, lehvikud jms. Kuid on veel palju teisi, vahel üsna agressiivset sõnumit edastavaid tahke. On nii nais-, mees- kui geiburleski, puhtalt koomilisi ja poliitkriitilisi etteasteid.

Kui varietees viskavad piitspeened tüdrukud jalga just nii kõrgele, nagu koreograaf on ette näinud, siis burleskis valitseb teistmoodi esteetika – võid vabalt olla sellise kehakujuga, nagu loodud oled, ja vastutad täielikult oma kava eest ise. “Et see oleks võimalikult meelelahutuslik!” täpsustab kaunis blondiin.
Vanus ei sea harrastusele piire. Vanim tegutsev burleskitar on 1928. aastal sündinud ameeriklanna Annie Blanche Banks ehk Tempest Storm – “Nagu Keith Richardsi naiskehastus,” õhkab Annely. On uskumatuid seenior-burleskitare, nagu pikkade blondide juustega motikatšikk Satans Angel, kelle signatuuriks on fire-tasselid ehk nibude küljes keerutatavad põlevad poid. Seda elementi tohib kasutada vaid teatud arv esinejaid maailmas.

Ilma põdemata

“Ma ei ole oma keha pärast kunagi väga põdenud,” tunnistab Annely.

Loe täismahus artiklit Eesti Naise digiväljaandest: