Mõned on seotud veega, mõned taimede ja tulega. Meditatsiooniga. On oma saunarituaalid. Trummirituaalid. Ka kodu koristamiseks on teatud võtted. “Minu jaoks on see nii igapäevane,” ütleb ta rahulikult. “Kui keegi vahel üllatub, siis saan aru, et kõigi argipäev see ei olegi.” Rituaalid on tulnud ta ellu hästi loomulikult, ennast kuulatades. Väga oluliseks peab Elina ka seda, et kodus oleks pühapaik, altar, “ükskõik kuidas keegi selle lahendab”.

Enim tuntakse teda aga TeeRännakute tseremooniate ja hiljuti ilmunud luulekogu “Lukuga päevik” järgi. Elina iganädalased teetseremooniad on välja kasvanud eri traditsioonidest. “Tunnen enda ja elu vastu tohutut armastust ning tänu, et kuulan ennast. On küll mitmeid õpetajaid, keda ma tohutult austan. Kuid ma ei tunne, et praegu oleks maailmas koolkond või õpetaja, kelle sõnumeid tahaksin üks ühele edastada. Õpitu ja kogetu tuleb endast läbi lasta. Austada reegleid, need endale selgeks teha, et saaks tekkida mänguruum. See on põhjus, miks sündis TeeRännak.”

Elinat huvitab ruumi loomise maagia. “Mis muudab ühel hetkel õhustiku ruumis? Kui kõik on näiliselt justkui sama. See võib toimuda ka spordivõistlusel, kui ruum järsku muutub. Või hetk enne armatsemist. Või momendil, kui laps läheb lavale laulma.”

Teda paelub, kuidas hoitud ruumis muutub teadvus, tekib turvaline õhkkond, mis aitab lõdvestuda ja endasse süübida, leida keset. “Ükskõik millise tseremoonia või rituaali juures on nii palju nähtamatut, kogemuslikku.” Elina on ilu usku. “Ka rituaali puhul on minu jaoks oluline ilu ja distsipliin. Sa pead ennast distsiplineerima, et tekitada maagiline keskkond.” Vahel on kergem luua, olles teistega koos. “Üksinda võib meele vaigistamine olla raskem. Seepärast käiakse ka meditatsioonilaagrites, et koos on see lihtsam.”

TeeRännak algab, kui ruumi võluja paneb vee keema. Kuigi juba allikalt vee toomine on osa rituaalist. On nii palju nüansse, mida jälgida: “kuidas ja millega vett keeta; millisel hetkel kallata; kumba kätt kasutada, kuidas hingata, milline on kehahoiak; mida tähendab, kui keerad kaussi; kuidas enne ruumi puhastada. On ka oma reeglid, mis on suuremad kui meie ja elu – kuidas loodus liigub, millised on kuuseisud. Kõike tuleb jälgida olenevalt sellest, mida parasjagu võluda vaja.”

Loe täismahus artiklit naiste rituaalidest Eesti Naise aprillinumbrist: