Mõnikord – küllap väga harva – suudab su partner nii täielikult sinule pühenduda, et su hirmud leevenduvad ja keha avaneb. Neil imelistel hetkedel saavutad sa kallimaga nii tugeva ühenduse, et teie südamed löövad ühes taktis. Igasugune eraldatus haihtub. Oled andnud oma keha talle ja oma õrna jõuga avab ta sind üha rohkem, nii et see ei allu enam sinu tahtele. Siis saad sa mehe käte vahel, tema keharaskuse all, tema armastuse haardes nuuksuda ja väriseda, mehe tõeline iha sinu südame järele surub leebe jõuga sind avanema.

Need hetked on erilised ja harvad. Lõpuks mees arvatavasti petab sind. Kas siis sellepärast, et ta ihaldab mõnd teist naist sinust rohkem, või sellepärast, et tema armastus muutub pinnapealseks ja pidev seksinälg vastikuks. Isegi intiimsetel hetkedel ei puuduta ta siis enam sinu südant, õieti ei püüagi ta seda teha. Sa tead, et su mees suudaks sind oma armastusega avanema panna, vahest paremini kui keegi teine seni, ometi tunneb ta aja möödudes üha vähem huvi sügavuti sinu südamega suhelda.

Mees hulbib karjäärihoovustes, keskendub enda ettevõtmistele, istub teleri ees või rahuldab oma pinnapealseid seksuaalseid vajadusi. Ja nii täitubki su elu valuga ja sa hakkad enda eest ise hoolt kandma. Kui mehe armastusele loota ei saa, saab loota vaid iseendale. Sa õpid ise oma elu juhtima, ennast ise oma sihtide poole tüürima, aga ükskõik kui edukas on su karjäär, ükskõik kui mugav on su elu, midagi on siiski puudu. Sa igatsed ikka, et mees sind tõeliselt armastaks ja näeks, igatsed kallima läbistava pilgu, puudutuste ja kõikehõlmava iha ees avaneda. Salaja igatsed ikka alistuda sellisele mehele, kes on sinu usaldust väärt. Aga sa pole teda kohanud ja veelgi hullem – oled õppinud, et kui avatult alistud ja kingid end üleni mõnele mehele, siis saad ühel hetkel haiget. Neil harvadel hetkedel, mil miski sügaval sinus kutsuvalt hüüab, ilmub esmalt esile valu ja seega lõpeb kõik sageli sellega, et sa hirmutad mehe endast eemale. Seega hakkad sa armastuses kahtlema. Sa kaotad usalduse meeste vastu.

Ümbritsed oma haavatud südame emotsionaalse kaitsemüüriga lootuses end edasisest valust säästa. Su kehas tekivad pinged ja isegi haigused, kui sa pole aastate kaupa alistunud, võtnud vastu sügavat armastust ega andnud end täielikult, nagu sa iga keharakuga nii väga igatsed. Oled pidevalt pinges. Need pinged on tekkinud sellest, et sinu olemuslikule armastusele pole vastatud; et sa pole saanud selles armastuses ennast tõeliselt avatuna sirutada. Kui mees sind praegu tunnetada püüab, tunnetab ta sinu kesta. Ta näeb su näos neid pikki tunde või aastaid, mil oled püüdnud oma eluga lihtsalt hakkama saada, kuigi su suurim südamesoov on olnud ekstaatilises usalduses avatuna alistuda. Mees näeb sinu kõnnakus seda stressi, mis on tekkinud seetõttu, et sa pole saanud ennast jagada ja kehaliselt anduda sel ajal, kui sügaval sisimas oled tahtnud olla armastuse ori, kel kästakse armastuse tulvale avaneda ja armastuse piiritus naudingus lainetada. Mees tajub su südame ees hoiatussilti „Sisenemine keelatud!“ ja nii hoiabki ta ennast tagasi ega sisene su ellu sügavuti. Vähesed mehed on võimelised naise südamesse sisenema ja tema keha jumalikule õndsusele avama, aga vähesed naised on võimelised oma südant ja keha selliseks avamiseks kellegi valdusesse andma. On hirm, sest sa kardad äraütlemist. On hirm, sest sa kardad teist inimest usaldada. On hirm, sest süda tõmbub kokku ja avatuse asemel on kaitsemüürid. Hirm on armastuse puudumise väljendumine, armastuse eitamine, keeldumine avanemisest ja avatud armastusest kui annist.

Elu ilma täieliku armastuseta ongi vaid hirme täis. Hirm – keeldumine armastusena avanemisest – on ainus põhjus, miks sinu seksuaalelu ja suhe ei küüni jumaliku õndsuseni. Hirm ehitab südame ümber kesta ja sulgeb keha nii, et armastus ei saa sinus sügavale jõuda, et sind vallutada ja avada; hirm ei lase sul ennast nii sügavuti tunnetada, et leida üles täielik usaldus. Kui usaldaksid ja võtaksid armastust vastu sügavamalt, siis alistuksid sa armastusele loomulikult, elaksid nagu kõige jõulisem jõud kogu maailmas: oleksid loomupäraselt pühendunud armastusele. Mehed kardavad nagu tuld naise armastuse sügavust ja seda energiat, mis naise seksuaalsuses ja emotsioonides liigub. Ja samal ajal ei taha mehed siin elus mitte midagi rohkem, kui naise andunud armastuse ja metsiku energiaga kokku sulada. Alles siis, kui mees suudab oma hirmu ületada, saab ta naise armastuse üüratu energiaga põgenemiseta hakkama. Ainult selline mees on väärt sinu andumust ja intiimset seotust sinuga. Enamik mehi ei suuda sinu vajadustele täielikult vastata. Nii et kuigi su süda ja keha janunevad tõelise armastuse läbiraputuse järele, matad sa oma südames oleva igatsuse asjaliku ja kiire argielu, perekonna, sõprade, aga ka igasuguse tühja-tähja alla. Sa rassid edasi ja teed, mida vaja. Sa õpid selgeks, kuidas oma igatsused kinnise pitseeritud ukse taha jätta. Sa sisustad päevad toimetuste ja kohustustega. Sa pöörad tähelepanu rahateenimisele või otsustad pühendada elu ühiskonna teenimisele või spirituaalsetel radadel käimisele. Sa veedad aega koos sõpradega, tunned mõnu reisimisest, teed sporti ja hoolitsed enda eest. Ometi su süda igatseb, ükskõik kas oled üksi või koos mehega, kes ei ole su südant tõeliselt endale nõudma asunud.

Nii nagu sina oled otsustanud kaitsta oma südant hirmu ja haigetsaamise eest, on mees, kelle oled ligi tõmmanud, otsustanud võtta elu pinnapealsemalt, kui tema tõeline sügav olemus seda võimaldaks. Ennast sidumata triivib ta tõelisest armastusest eemale, sest kardab kaotada seda, mis paistab talle vabadusena. Teie suhe ei toimi, sest mehe vabadus on võlts ja sinu armastus on peidetud, te mõlemad kardate. Sa pole valmis ennast kaitsetuna ja üdini andma ning nii tõmbadki ligi mehe, kel pole võimet või tahtmist sind täielikult endale nõuelda ja tundma saada.

Enda sidumine armastusega nõuab hirmude ületamist ja avanemist. Sinu armsama valmidus suhtuda sinu ellu nagu enda omasse, tunda su südant sügavuti ja sind armastuse suurimale õndsusele avanema panna peab tugevnema – nii nagu peab tugevnema sinu valmidus pakkuda nii oma elu ja südant kui armastust, kuigi sa tead, et võid tulevikus saada haiget. Isegi kui sul pole armsamat või su kallim ei vasta sinu südamele oma täieliku ja armastava pühendumusega, on sul võimalik õppida, kuidas hoida südant armastusele valla. Süda võib valutada, võib igatseda jagamist või sügavama armastuse vastuvõtmist, aga su süda peab harjutama, kuidas lõdvestunult avaneda, hingata ja tajuda seda seotust oma kallima ja kõigi elusolenditega. Igaühe südamesoov on armastada ja olla armastatud. Armastuse külluslikkuse tajumise nimel saab südame avamist praktiseerida isegi siis, kui mees sulle haiget teeb, isegi kui oled üksinda, isegi kui südamevalu ja igatsus on hingemattev.

Kõige külluslikuma armastusetulva nimel saad lasta oma südamel avalalt igatseda ning võtta vastu ja jagada armastust, ilma et sa end millegi ees kaitsvalt sulgeks. Siis ei suuna su elu mitte niivõrd mehe vajadused või su enda vajadus eneseusalduse järele, vaid voolava armastuse sügav tarkus, mis elab sinus nii nagu kõigi elusolendite südametes. Sa ei leia rahuldust mitte niivõrd mehe tähelepanust või iseendaga hakkamasaamisest, vaid armastusena avanemisest, kõigi teiste südamete tundmisest, oma avatud südame pakkumisest armastusele ja oma elu kui armastuse kinkimisest kõigile, sealhulgas enda valitud mehele. Iga hetk sinu elus – kui sõlmid lepinguid, hoolitsed laste eest, vaidled armsamaga – saab olla armastuse tärkamise tants, võimalus avada süda ja lasta oma elul avatult voolata, olles kantud armastuse tarkusest, armastuse väest ja haavamatust haavatavusest. Elada avatud südame ja kehaga, mida juhib armastus, on sinu ainuke võimalus rahuldada oma sügavaimat iha – võtta vastu ja anda armastust, kogeda kõige külluslikumat õndsust – kas üksinda või koos mehega.

David Deida “Tõeline seksuaalsus”, kirjastus Pilgrim 2018