Ole kaaslasega aus!

Ausus on kõige alus. Ilma aususeta ei ole ühtki suhet. Inimesed kipuvad endid suhte alguses tihti paremaks ja targemaks rääkima. Oma vead vaikitakse maha. Ära muretse, need vead tulevad ju õige pea välja. Varju need igatahes ei jää. Kas ei oleks parem, kui need ei tule kellelegi ebameeldiva üllatusena?
Üks mu lapsepõlvesõbranna valetas tutvudes oma tulevasele mehele (no ta ju ei teadnud, et see on tema eluaegne kaaslane), et õpib ülikoolis ja kui jäi rasedaks, tundis terve mehe suguvõsa süümepiinu, et õpingud jäävad ju pooleli! Hallooo!!! Ta lõpetas vaevaliselt õhtukooli, aga soov oli ennast paremana näidata. Teised inimesed kannavad siiani taaka, et mis oleks saanud, kui oleks ikka ülikooli läbi teinud. Tal on endal ka selle pärast piinlik. Hiljem on raske öelda, et sorry, ma ajasin peol sulle lihtsalt udu, sest pidasin sind suvaliseks tüübiks, kellega koos veidi aega veeta ja kellele sa oma elu päriselt avaldada ei soovinud.
Lihtsam on olla aus, nii on vähem võimalusi ennast vahele rääkida või oma kokku valetatud luuludega sootuks vahele jääda. Ise tahaksid ju ka kaaslase kohta olulisi asju teada. Tahad ju, et see vastaks tõele, mida sa tema kohta tead, mida ta endast rääkinud on? Tahad, et ta räägiks oma head ja halvad küljed ausalt ära? Sa ei taha avastada tema minevikku puudutavaid sulle mittesobivaid detaile hiljem? Keegi ei taha.
Tean meesterahvast, kes valetas naistele, et tal on vähk, no küll peaaegu seljatatud, aga ikkagi tarvis pidevalt kontrollida. Noor mees tekitas naistes kaastunnet. Ei saanud väga tööd ka teha, tervis selline. Noored tublid naised pidasid teda üleval, aitasid ja toetasid. Ei saa kerge karma olema sel täiesti tervel valelikul mehel.
Ei taha keegi meist avastada, et oleme nii lollide valede lõksu langenud, kaastundest valetajat aidanud. Miks teeb üks inimene nii?
Ära käitu kunagi teise inimesega nii, nagu sa ei taha, et sinuga käitutaks. Valus tõde võib hetkeks pinna jalgade all kõikuma lüüa, aga igal juhul on see kordades ja kordades olulisem ning hinnatum kui mistahes magus vale. Ausus oma kaaslase suhtes on igati ilus omadus.
Seega, oluline nipp: räägi enda kohta tõtt, ainult tõtt! Kui meeldid talle sellisena nagu oled, meeldid kindlasti kauem ja endal ka vähem süümekaid!

Austa ennast ja oma kaaslast!

Austus on aususe juures teine äärmiselt oluline komponent, ilma austuseta ei ole armastust ega ausust. Paarid, kes väga kaua koos olnud, ütlevad, et armumine võib üle minna ja armastus natuke teise kuju võtta, aga austus on see, mis hoiab koos ka siis, kui lapsed suured. Austus seisneb ka selles, et sa käitud teisega nii nagu sa tahad, et tema sinuga käitub. Austus teise inimese vastu on ka austus iseenda vastu.
Ei ole vähe paare, kus naise ja mehe vahelisest armastusest saab justkui õe ja venna armastus, selline tõeline sõprus, aga see on võimalik vaid juhul, kui on alles omavaheline austus. Ilma austuseta ei toimi ei töö- ega eraelusuhted.
Seega, käitu ise esmalt nii, et sa kõrvaltvaatajana ennast austaksid ja püüa pidada lugu ka inimesest enda kõrval just sellisena nagu ta on. Kui ise käitud oma moraalireeglite järgi (just nende, mida eeldad partnerilt), siis on sul õigus ka teiselt enda suhtes sama käitumist nõuda. Kui sa ise natukenegi susserdad, ära oota vastu korrektsemat suhtumist.
Sa saad täpselt nii palju, kui sa ise annad!

Kirsti Timmer „100 nippi, kuidas suhet hoida“, kirjastus Helios 2017