Helen Vihtol (40) ja Elise Lissel Pähkel (14)
on teinud oma hobist elustiiliäri. Nende joonistatud ketsid tunneb kandjate jalas juba kaugelt ära.

Helje (62) ja Kati Vaas (38) on Pärnus elav kunstnikepaar, kelle firma puidust tooted on eestlaste kodusid kaunistanud juba üle kümne aasta.

Sirje (57) ja Meelike Kruusamäe (34) elavad Setumaal ning on kirglikud Setu kultuuri eestseisjad. Koos peavad nad kodurestorani Maagõkõnõ.

Ema Helen ja tütar Elise Lissel kaunistavad ketse. Jalatsitele joonistamise idee pole iseenesest midagi uut. “Nägin Instagramis mõni aasta tagasi pilte ja sealt hakkaski mõte liikuma,” kõneleb Helen. “Igal ketsi­joonistusel on meie mõlema käsi mängus, nii Elise kui ka mina joonistame igale paarile midagi. Kaunistame jalatsid nende kandja lemmikutega – ainest annavad hobid, puhkusepaigad, superkangelased, aga ka näiteks armastatud toidud.” Enne joonistama asumist guugeldatakse ketside tulevast omanikku ning kantakse siis saadud mõtted jalanõudele. Ketside üleandmisel on tore näha kandja jahmatust – kuidas te küll teadsite?! 14aastase kunstniku jaoks on tagasiside ülioluline: “Mulle meeldib inimese päeva paremaks teha –
see muudab mind õnnelikuks!”

Ema Helen tahtis lapse­põlves saada nõudepesijaks, kuna talle meeldis tohutult veega mässata. “Uputasin küll ka korteri ära, aga tore oli ikka,” meenutab ta. Vastavalt eale muutusid soovid. Elise on tahtnud saada superstaariks, kunstnikuks ja loomapoe omanikuks – nüüd soovib ta, et tema tööl oleks tähendus ja tema panus muudaks kellegi elu paremaks. Unistus on avada oma väike stuudiopood.

Kui teistel peredel tegelevad tütred administratiivse poolega, nagu tellimuste vastuvõtt, materjalide hankimine ja turundus, siis Heleni ja Elise partnerluses on korraldamine ema õlul – see on ka loogiline, sest Elise on ju veel põhikoolitüdruk. Ta on kibe käsi joonistama, mille eest teenib oma noore ea kohta arvestatavat taskuraha.

Lugu ilmus värskes Eesti Naises