IT-visionääri, paljude ülikoolide õppejõu ja eri riikide IT-nõustaja Linnar Viigi leivanumber on Vahemere mõjutustega focaccia-sarnane plaadileib, kus sees kohalikud ürdid, kaerakliid ja -jahu, sekka mõned “salajased” koostisained, nagu kodujuust. Kord päevas teeb ta plaaditäie valmis, reedeti näiteks kinoajaks, sest Suure Muna kohvikus näidatakse ka filme.

Mõnikord helistavad Linnarile tuttavad ja ütlevad, et on kohe kohal, aga siis selgub, et nad viibivad hoopiski Otepääl. Kuigi Suur Munamägi on Lõuna-Eesti kuulsaim turismiobjekt, ajavad paljud segi Otepää Väikese Munamäe ja Haanja Suure Munamäe, Eestimaa kõrgeima tipu.

Lätlaste magnet

Enamik lätlasi tunneb Suurt Munamäge seevastu väga hästi ja käib siin lausa abieluettepanekuid tegemas! Nimelt üllitas Riia kinostuudio aastal 1981 filmi “Jaaniöö värvi limusiin”, mille üheks peategelaseks on õide puhkenud neiu, keda kõik meestegelased üritavad sebida. Aga vanaema on näitsikule öelnud, et enne ei tohi “asjaks minna”, kui on käidud Suurel Munamäel. Ühel noormehel, kes varastab külgkorviga mootorratta, see lõpuks õnnestub.

Läti rahvas armastab seda filmi väga ja on selle hääletanud läbi aegade kõige populaarsemaks Läti filmiks. Tänu linateosele teavad kõik lätlased sõna munameģis, mis vihjab, et suhe on jõudmas uuele tasandile. Nii käivadki lätlased Suure Munamäe nõlval kihlumas ja kohvikus on neile pakkuda laud lühtrite all. Soomlased aga tahavad Linnarilt üha osta kõige tavalisemaid T-särke, kuhu on kirjutatud “Suur muna”, sest nende jaoks kõlab see kentsakalt.

Täismahus artiklit loe Eesti Naise veebruarinumbrist: