Kaalu pidev kõikumine ja suured muutused toitumises on ohtlikud ja võivad suurendada südame-veresoonkonnahaiguste riski. Teisisõnu – me sõna otseses mõttes hävitame ennast peenikest pihta taga ajades.
Miljardidollari dieeditööstus on oma trendikate söö-seda-mitte-toda ettekirjutustega ja kuulsuste kaalujälgimisprogrammidega kõvas hoos, ajades segi meie arusaama toitumisest ja müües meile ajutisi lahendusi, mis jätab pikaks ajaks tervisele oma jälje.
Ja me oleme neid uskuma jäänud, oleme alla neelanud nii konksu, õngenööri kui ka õngetina.

Selle tulemusena on meie vööümbermõõt suurem ja me seisame silmitsi järjest laieneva üleilmse infarkti-, insuldi-, diabeedi- ja vähiepideemiaga. Kuid asi pole selles, et meie ise oleks dieediga põrunud, hoopis dieet on meid alt vedanud.

Leian, et väärime paremat – paremat informatsiooni, paremat toitu, paremat tervist. Väärime sellist teavet, millest on nii palju kasu, et rohkem pole vaja dieeti pidada.

Kvaliteetsem toitumine kujundab organismi ümber, aidates toidusõltuvusest ja himudest lõplikult jagu saada. Minu toitumisteadlik* söömisviis rahuldab igasugust nälga. Hakates sööma tervislikke ja toitainerikkaid toite, näiteks köögi- ja puuvilju, kaunvilju, pähkleid ja seemneid, küllastate oma organismi vitamiinide, mineraalide ja fütokemikaalidega – need on ained, mida teie organism nii väga vajab. Muutus ei väljendu üksnes kaalulanguses, ka teie toidueelistused muutuvad ja selle asemel, et süüa haigusi põhjustavaid toite, tekib teil isu tervislike ja kasulike toitude järele. Söögid, mis teile kunagi palju tähendasid, kaotavad oma võlu. Ühes vöökoha ümbermõõdu kahanemisega hakkavad kaduma ka teie kehvad, emotsioonidest mõjutatud toitumisharjumused.
Teadlikult toitudes on pea võimatu olla ülekaaluline, sest siis sööte selleks, et rahuldada tõelist nälga, mitte sõltuvust tekitavaid himusid. Ja võite süüa palju, sest need söögid on toitainerikkad, aga madala kalorsusega. Te saate kõhu täis ja olete rahul.

Tean, et varem proovitu pole teid aidanud. Esmalt peab muutma mõtlemist ja ma näitan teile, kuidas seda teha. Te ei pea mõtlema, mida süüa, las mina teen need otsused teie eest. Säästke end dieedipidamise stressist ja pidevast valimisest, mida süüa ja mida mitte. Ärge mõelge sellele, kuidas teil läheb või kas toidud, mida sööte, mõjuvad. Lihtsalt sööge neid. Nädalaga hakkab maagia toimima.
„Lõpetage dieedipidamine“ on raamat elustiilist, mida väärite. Järgnevatel lehekülgedel toodud toidunormid ja nõuanded ei säästa teid mitte üksnes dieedipidamisest, vaid aitavad ka haigustest hoiduda või terveneda. Ja kõige parem on see, et minu toitumissoovitusi on võimalik kohandada teie toidueelistuste ja isiklike toitumist puudutavate vajadustega, mis laseb teil seista õiguse eest heale tervisele.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Süüa, et elada“ keskmeks on lihtne tervisevõrrand, mis on ühtlasi minu toitumisprogrammi tuum:

Tervis = Toitained / Kalorid

Teie tervis sõltub söödavate toitainete hulgast, mis on jagatud tarbitud kaloritega.

Mina nimetan seda toitainetiheduseks. Inimene saab toidust nii toitaineid kui ka kaloreid (energiat). Kõik kalorid pärinevad kolmest allikast: süsivesikutest, rasvadest ja valkudest. Toitained seevastu pärinevad kalorivabadest allikatest: vitamiinidest, mineraalidest, kiudainetest ja fütokemikaalidest – looduslikult taimedes leiduvatest ühenditest. Need kalorivabad toitained on tervise koha pealt elulise tähtsusega. Kui toitainete hulk kalorite suhtes on suur, sulab rasv ära ja tervis taastub. Mida rohkem toitainerikkaid sööke tarbite, seda vähesemate kaloritega rahuldute ja seda vähem himustate rammusaid ja kõrge kalorsusega roogasid.

Kõrge toitainesisaldusega söögid aeglustavad vananemisprotsessi, toetavad rakkude taastumist, vähendavad põletikke ja aitavad organismil vabaneda mürkidest. Kõrge toitainesisaldusega kalorivaesed toidud sisaldavad suurel hulgal kiudaineid ja võtavad kõhus palju ruumi. Süües suuremas koguses, kustutate nälga ja vähendate isu. Rahuldades organismi mikroelementide vajaduse, kahandate oma isusid, mida mina nimetan „toksiliseks näljaks“ – see sunnib meid tarbima rohkem kaloreid, kui vajame, sealjuures enamasti töödeldud toitudena, mis võivad lisaks muudele vaevustele tekitada vähki ja südamehaiguseid.

Joel Fuhrman "Lõpetage dieedid, elage tervislikult". Tõlkinud Ragne Kepler. Kirjastus Tänapäev