“Mehe vajadus vabaduse järele on sama suur nagu naise vajadus turvatunde järele,” ütleb homöopaat ja suhtekoolitaja Janne Heinluht omanimelises “JHH loengud & koolitused” programmis. “Mehelik energia defineerib end vabaduse, naiselik energia aga kontaktis olemise järgi. Terve suhe koosneb nii kontaktis olemisest kui ka lahusolemisest, see kokku ongi intiimsuhe. Tavaliselt naised (ja ka psühholoogid) väärtustavad koosolemist kui suhte naisenergia poolt üle.”

Suhe saab toimida tingimusteta vaid siis, kus partnerid valivad koosolemise koos. Heinluht käsitleb teadlikku ehk kõrgema taseme suhet, mis erineb madalamast ehk sõltuvussuhtest ja nende vahele jäävast võrdsest partnerlusest, milles puuduvad traditsioonilised mehe-naise rollid. Mees vajab vabadust teha valik, kas siduda end või mitte, kas tulla või mitte. Samad õigused on ka naisel, et ei tekiks sõltuvussuhet.

Teineteisest eemaldumise momente esineb enamikus suhetes, see kas liidab või lahutab. Enamasti annavad naised mehe eemaldumisele negatiivse tähenduse, võttes seda kui lugupidamatuse märki. Kuid enne vihaseid süüdistusi võiks proovida mõelda ka nii: kas minu tunne, et mees mind ei respekteeri, on tema süü või räägib seda minu ego? Võti peitub suhtekoolitaja sõnul  t i n g i m u s t e t a  a r m a s t u s e s, mille järele me inimesena kõik januneme. “Kui naine usaldab meest, siis ta ei kardagi tema eemaldumist nii väga. Ainult meeleheitliku mehe puhul võib kahtlustada, et ta tegeleb äraolekul truudusemurdmisega. Aga miks üldse olla koos meeleheitliku mehega?” esitab koolitaja retoorilise küsimuse.

Maskuliinsus = vabadus

Mida maskuliinsema energiaga mees, seda loomulikum on tema jaoks vabaduse tunne, see ürgne tung on mehesse juba bioloogiliselt kodeeritud. Vabadus tähendab tegelemist n-ö mehelike asjadega – ühele raha teenimist, teisele motikaid, kolmandale tenniselaagrit. Mõni sukeldub aktsiaturgu, teine paraku ööellu... Tõelise mehe jaoks on eemaldumine täiesti normaalne, küsimus on vaid – millal.

Pange tähele – just siis, kui teil on olnud koos  n i i  t o r e! 

Loe edasi Eesti Naise novembrinumbrist: