1. Jelena Baturina,1,1 miljardit dollarit, Inteco Management president

Jelena Baturina, taamal abikaasa Juri. Foto Reuters/Scapix


Kuigi see nimi on läbi käinud ka Eesti ajakirjandusest, lööb pildi ette ikkagi siis, kui me nimetame ära tema abikaasa. Selleks on pikaajaline Moskva linnapea Juri Lužkov. Juri Lužkov oli 18 aastat Moskva linnapea ja hoolimata kuulumisest 9 aastat Ühtse Venemaa juhatusse, vallandati 2010 „Venemaa presidendi usalduse kaotuse tõttu“. Konflikt Dimitri Medvedevi ja Juri Lužkovi vahel olevat pikaajalisele Moskva linnapeale poliitiliselt saatuslikuks saanud. Korruptsioonikuninga paljude skeemide hulgas oli lihtsaim mängida kõik suuremad Moskva ehitused oma naise firmadele. Sealt see miljard lihtsustatult öeldes kokku tiksus. Juba 1990ndate lõpus nimetas ajaleht Kommersant Juri Lužkovi, tema abikaasat ja veel mõningaid lähedasi „klassikaliseks perekondlikuks grupeeringuks“.
Kuigi ametlikult abielus, elavad Jelena Baturina ja nende tütred Olga ja Jelena juba tükk aega põhiliselt Londonis. Tütred õppisid seal ülikoolis.
Samas kui Lužkov elab rohkem tagasitõmbunult Venemaal, eelmise aasta lõpus käis sealsest meediast läbi ka teade, et tema tervis on väga kehvaks jäänud, siis Jelena Baturina elab aktiivset rahvusvahelist ärinaise elu, keskendudes esmajoones kinnisvarale. Ta on investeerinud hotellindusse Austrias ja Tšehhis. Austria ühes menukamas kuurortpiirkonnas Kitzbühelis kuulub talle koos golfiradade ja välibasseinidega luksushotell Grand Tirolia. 2015. aastal ütles ta, et Venemaal on jäänud mõned väiksed ärid, aga uusi investeeringuid ei plaani. „Ma elan praktiliselt lennukis. Lendan Moskva, Londoni, New Yorgi vahet, mõnikord ka Hispaaniasse, tihtipeale Austriasse.“ 2015. aastal antud intervjuus rääkis Baturina, et tal on ka hotell Iirimaal ja ta osaleb päris suures päikeseenergia tootmise projektis Itaalias. Eelmisel aastal omandas Baturina 10 miljoni dollari eest ärihoone Brooklynil.
Jelena Baturina, kes tunneb suurepäraselt Venemaa äri ja poliitika telgitaguseid, on öelnud ka välja: „Meie maal sõltub kõik Putinist“.

2. Jelena Rõbolovleva, 600 miljonit dollarit, erainvestor
Selle daami kogu varandus pärineb lahutusest. Ta oli Vene oligarhi Dimitri Rõbolovlevi abikaasa. Koos õppisid nad Permi meditsiiniinstituudis ja seal kursusekaaslased ka abiellusid.
Lahutus või õigemini lahing raha pärast kestis seitse aastat ja alles 2015. aastal lepiti „rahumeelselt“ kokku selles summas, mille sai lõpuks Jelena Rõbolovleva. Lahutusprotsessi käigus jõudis Jelena avalikkusele kuulutada, et tahab saada lahutusel 21-aastase kooselu ajal soetatud varandusest poole ehk neli ja pool miljardit dollarit. Seda ei suutnud ka kallid ja professionaalsed USA lahutusadvokaadid. Vene kõmulehed kirjutasid kahjurõõmsalt, et „blondinka“ sai lõpuks vähem, kui alguses mehe advokaadid talle pakkunud olid.
Dimitri Rõbolovlev sai erastamise käigus maailma suurima mineraalväetiste tootja «Уралкалий» suuromanikuks, lisaks palju muid ettevõtteid. 2010. aastal müüs Rõbolovlev «Уралкалий» aktsiate kontrollpaki 5, 32 miljardi dollari eest. Jalgpallisõbrad teavad teda Prantsusmaa jalgpalliklubi Monaco omanikuna.
1995. aastal viis Rõbolovlev oma pere Šveitsi varjule, teda ennast süüdistati ärimees Panteleimonovi mõrvas ja kõrilõikajad jahtisid tema pead. Dimitri Rõbolovlev istus pea aasta vanglas, aga suutis süüdistuse ümber lükata ja säilitada ka oma firmad.
Sellest ajast peale elabki Jelena Rõbolovleva suuremalt jaolt Šveitsis ja jätkab seal elamist ka peale lahutust. Abielust on tal kaks tütart Jekaterina (sündinud 1989) ja Anna (2001).
Vahva ametinimetus on neil daamidel, kel õnnestunud lahutusest korralik raha kätte saada – erainvestor.

3. Tatjana Bakaltšuk, 500 miljonit dollarit, internetikaubamaja Wildberries peadirektor

Tatjana Bakaltšuk. Foto Facebook

Eelmisel aastal sai firmast Wildberries Venemaa suurim internetikaupleja. Firma asutaja Tatjana Bakaltšuk on hoolimata tavalisest Vene nimest korea juurtega kena pilusilmne daam. Ta oli diplomeeritud inglise keele õpetaja, kui 2004. aastal alustas tellimuste vastuvõttu Saksa kataloogides Otto ja Quelle pakutud riietele. Tellimused viisid alguses kohale ta ise või abikaasa. Siis asutas ta firma Wildberries, millest sai üks internetikaubanduse pioneere Venemaal. Riietele lisandusid jalanõud, siis aksessuaarid, ehted ja kõik muu. Tänaseks on Wildberriesel 359 teeninduspunkti üle Venemaa. Firmas töötab ümmarguselt 7500 inimest. Väidetavalt võtab firma praegu igas sekundis vastu tellimuse. Läbi oma karjääri on Tatjana Bakaltšuk hoidunud intervjuudest ja pildistamistest. Temast endast leiab mõne väga kehva pildi, perekonnast mitte midagi.

4. Olga Belajavtseva, 400 miljonit dollarit, firma Прогресс Капитал üks omanikke ja direktorite nõukogu liige
Ilmetus Kesk-Venemaa provintsilinnas Lipetskis sündinud, koolis käinud, abiellunud, tööle läinud ja lõpuks miljonäriks saanud Olga Beljavtseva on ehe näide, mida on inimesel endal võimalik saavutada. Pärast keskkooli lõppu ta abiellus ja sai lapse. Läks seejärel kohalikku konservitehasesse pakkijaks. Mõne nädala pärast pääses ta juba kontorisse ökonomistiks. Kui tehase direktor Nikolai Bortsov Lipetski konservitehase erastas, sellest sai hiljem kontsern «Лебедянский» (näiteks Eestiski tuntud kaubamärk «Фруктовый сад»), siis tema innustusel asutas Beljavtseva oma distribuutorfirma, mis hakkas tehase mahlu üle poole Venemaa vahendama. Peatselt ühines firma kontserniga «Лебедянский», Beljavtseva sai päris korraliku aktsiapaki. Kontsernist sai Venemaa suurim mahlatootja, mille kontrollpakk müüdi 2008. aastal 1,36 miljardi dollari eest rahvusvahelisele kontsernile PepsiCo. Kogu mahlaäri müüdi maha, aga säilitati mineraal- ja joogivee tootmine ning sel ajal veel suhteliselt tagasihoidlik titetoidu bränd «ФрутоНяня». Tundub, et pandi jälle kümnesse, tänaseks ollakse Venemaa suurim beebitoidu tootja ja „frutonjanja“ märgi alt on lettidele jõudnud üle 150 toote.
Olga Beljavtseva aga lasi endale ehitada luksusliku eramu Moskva uusrikaste populaarsesse elurajooni Rubljovkasse. Ka olevat ta endale soetanud kalli ja kadestamisväärse autopargi (Mercedesed, Ferrarid jne). Sarnaselt mitmetele teistele naismiljonäridele on ka Beljavtseva hoidnud isikliku elu sordiini all, pole oma luksuse ega perekonnaga klantsajakirjade külgedele tikkunud.

5. Natalja Lutsenko, 325 miljonit dollarit, firma «Содружество» kaasomanik
Tegemist on juba 1994. aastal alustanud Valgevene perefirmaga, mille asutasid endine sõjaväelane Aleksander ja Natalja Lutsenko. Algusest peale on toodetud ja kaubitsetud loomasööda ning lisanditega. Tänaseks on jõutud Euroopa suuremate loomasööda tootjate ja õlirafineerijate hulka jõutud (proteiini- ja jõusöödad). Tehased töötavad Kaliningradis, Taanis ja Brasiilias, eksporditakse üle maailma. Jätkuvalt on laiendatud ka tegevust Valgevenes, sealset tütarfirmat juhib Natalja Lutsenko vend. 2012. aastal müüdi 10% «Содружество» aktsiatest Jaapani firmale Mitsui & Co.
Lutsenkode isiklikust elust on vähe teada, isegi see pole päris selge, kas nad on veel Valgevene kodanikud. Aleksander Lutsenko figureerib juba mitu aastat Venemaa rikkaimate inimeste teises sajas. Naise osa suurfirma juhtimises on jäänud segaseks, kuid tänu suurosalusele aina kasvavas korporatsioonis loetakse teda Venemaa rikkaimate naiste hulka.

6. Irina Abramovich, 300 miljonit dollarit, erainvestor
Veel üks tubli daam, kelle varandus pärineb lahutusest. Kuid erinevalt Rõbolovlevitest ajas oligarh Roman Abramovich oma asju advokaadibüroode paksude uste taga ja tundub, et Irina võttis asja mõistusega. Mingit sopaloopimist ega skandaale ei toimunud. Naine sai lahutuse järel ümmarguselt 150 miljonit naelsterlingi, kolm maja Londonis ja väärika maaomandi Lääne-Sussexi krahvkonnas. Lisaks maksab Roman kinni nende viie lapse kooliskäimise ja on seni maksnud ka kahe vanema tütre kallid hobid ja nooruslollused. Tundub, et Abramovichid on hästi kodunenud Suurbritannias ning Venemaal käivad veel (turismi)reisidel. Irina on tütarde eeskujul avastanud sotsiaalmeedia ja tema ning laste pilte võib netiavarustest kerge vaevaga leida.

7. Jevgenia Gurjeva, 260 miljonit dollarit, Andrei Gurjevi heategevusfondi juhatuse liige
Jevgenia Gurjeva on veel üks vähetuntud daam, kes tänu oma mehe edukale äritegevusele ja mõningasele osalusele kontsernis „ФосАгро“ on avalikkusele märkamatult tõusnud rikkaimate Vene naiste hulka. Jevgenia Gurjeva lõpetas Moskva avioinstituudi raadioinsenerina ja töötas sellel alal aastaid Aerofloti rahvusvaheliste lendude keskuses ja hiljem avioinstituudi teaduslikus uurismiskeskuses.
Tegelikult ajavad pereäri ikkagi Andrei Gurjev suuromanikuna ja poeg Andrei juunior peadirektorina. Alates 2007. aastast kuulub Andrei Gurjevile Venemaa ja Euroopa suurima mineraalväetiste tootja „ФосАгро“ aktsiate kontrollpakk. Tema karjäär on tõeliselt huvitav. Nooruses oli ta innukas judo- ja sambomaadleja, lõpetas kehakultuuriinstituudi ja töötas edukalt treenerina. Kuid koduklubis Dünamo alustas ta ka komsomolikarjääri. Veel enne Nõukogude Liidu lagunemist jõudis ta koguni ÜLKNÜ Moskva Frunze rajooni esimeseks sekretäriks. Juba 1990. aastal liigub ta firmasse Menatep. Mihhail Hodorkovskile kuulunud ja tema tehingutes otsustavat rolli mänginud konsortsiumis töötab ta aastaid, nihkudes panganduse poolelt mäetööstusesse, kaevandamisesse. Hodorkovski sahkerdas endale paljude muude rikkuste kõrval suurimad apatiidileiukohad Koola poolsaarel Hibiinides. Sealsest kaaliumi- ja fosforiidirohkest toorainest toodetaksegi mineraalväetisi. Aga kui Hodorkovski 2003. aastal arreteeritakse, siis Andrei Gurjevi karjäär alles saab hoo sisse. Ju ta oskas koha Putinile truudust vanduda, sest mõne aastaga õnnestus tal üle võtta nii apatiidikaevandused kui kogu „ФосАгро“ . Andrei Gurjev kuulus aastaid Murmanski oblasti esindajana Venemaa föderatsiooninõukogusse. Putinliku püramiidi poliitiline ja äriladvik on omavahel tihedalt põimunud.
2015. aastal avaldas väljaanne The New Yorker, et Londoni suuruselt ja hinnalt teine erakätesse kuuluv loss Witanhurst, esikohal on Buckinghami palee, kuulub 2008. aastast läbi off-shore firma ja keerukate skeemide Andrei Gurjevi perekonnale. Päris selge omandisuhe ei ole, erastamise edukalt läbi teinud ja pauguga miljonäriks, mis me räägime, miljardäriks saanud Vene oligarhid on suured meistrid jälgede segamises.

8. Maria Šarapova, 260 miljonit dollarit, maailma üks tipptennisiste


Maria Šarapova. Foto AFP/Scanpix

Eelmisel aastal 7. märtsil korraldas Maria Šarapova pressikonverentsi ja tunnistas, et on jäänud vahele dopinguga Austraalia lahtistel korraldatud kontrollis ning saanud kaheaastase võistluskeelu. Ta olevat meldoniumi kasutanud 2006. aastast südame veresoonkonna tugevdamiseks ja ei teadnud, et see ravim 2016. aasta algusest keelatud aineks kuulutati. Lõpuks vähendas spordikohus tema keeluaega 15 kuu peale. See oli siiski valus laks, sest endiselt maailma tippu kuulunud Šarapova ei saanud enam priskete auhinnarahade peale mängida ja mis veel valusam, Porsche ja American Express lõpetasid temaga tasuvad reklaamilepingud. Juba 2003. aastal sõlmis ta lepingu maailma suurima modelliagenturiga IMG Models. Modelli, esindus- ja reklaaminäona on Šarapova teeninud kümneid miljoneid dollareid, rohkem kui auhinnarahadest. Ta olevat parematel päevadel olnud kõige rohkem teeniv naissportlane maailmas. Lisaks asutas Šarapova mõned aastad tagasi oma magusabrändi Sugarpova, mida ta häbenematult tenniseturniiridel ja pressikonverentsidel promos. Tema koduheküljel domineerivadki viimasel ajal Sugarpova tooted. Nüüdset keeluaega on Šarapova kasutanud osalemiseks Harvardi ülikoolis mitmel ärikoolitusel.
Maria Šarapova jäi Mokvas andekatele noortennisistidele korraldatud koolitusel silma Martina Navratilovale, kelle soovitusel läks ta 1994 koos isaga USAsse tenniseakadeemiasse. Sellest ajast peale on Šarapova resideerunud põhiliselt USAs, enamasti Floridas.
Masha, nagu teda ka rahvusvaheliselt kutsutakse, lõi kõrgel rahvusvahelisel tasemel läbi 2003. aastal, kui võitis kõva WTA turniiri Tokyo Open ja järgmisel aastal vaid 17-aastase üllatajana võitis Londonis Wimbeldonis esimese Grand Slami turniiri, Inglismaa lahtised. Ta on lubanud käesoleval aastal pärast diskvalifikatsiooni lõppu naasta tenniseväljakutele.

9. Natalja Kasperskaja, 240 miljonit dollarit, infotehnoloogiafirma InfoWatch omanik ja peadirektor
Ilmselt selle daami perekonnanimi ei ütle ka kohe palju, aga kui te vaatate sügavamalt oma arvutit, siis nimi Kaspersky ei saa teile tundmatu olla. Inseneriks õppinud Natalja Kasperskaja töötas 1990-ndate aastate alguses müüja ja väikepoodnikuna. 1997. aastal asutasid nad koos abikaasa Jevgeni Kasperskiga firma Kaspersky Lab, mis keskendus just IT- ja küberkaitsetoodetele. Nataljast sai firma tegevdirektor ja väidetavalt tema ärivaim pani aluse firma kõrgele lennule. Kuigi nad aasta pärast lahutasid, töötas Natalja 2007. aastani Kaspersky Labi peadirektorina. Lõplikult lahkus ta firma osanike hulgast 2011, suurem osa tema varandusest on pärit Kaspersky Lab aktsiate müügist. Natalja Kasperskajale jäi ka Kaspersky Labi tütarfirma InfoWatch, mis tegeleb samuti andmekaitsega ja mida ta ka ise juhib. InfoWatch on esmajoones keskendunud Venemaa riiklike suurfirmade andmete kaitsmisele, klientideks on näiteks Sberbank, Lukoil, Surgutneftgas.
Jevgeni Kasperskiga abiellus ta 1987. aastal, neil on pojad Maksim ja Ivan. Teist korda abiellus ta 2001. aastal Igor Ašmanoviga, kellega tal on tütred Aleksandra, Maria ja Varvara.
Aga nüüd tähelepanu: Jevgeni Kasperski on lõpetanud kõrgema KGB kooli tehnika-matemaatikateaduskonna. See ei ole nii, et mingid patsiga ja pläru keeravad uimas naljahimulised Vene häkkerid tuhnivad ringi kõige paremini kaitstud Lääne-Euroopa ja USA andmebaasides. See on aastaid ette valmistatud kõrgtasemel üliprofessionaalne kaader. Jevgeni Kasperski on tunnistanud Venemaal antud intervjuudes, et tema firma teeb koostööd FSB ja „mitmesuguste rahvusvaheliste organisatsioonidega“. Natalja Kasperskaja on kuulunud aastaid Venemaa presidendiameti juures tegutsevasse IT ja küberkaitse töögruppi ning mitmetesse teistesse Venemaa organisatsioonidesse.

10. Natalja Filjova, 190 miljonit dollarit, finantsgrupi S7 põhiomanik
Veel üks naine, kellel koos mehega on õnnestunud edukat pereäri teha. Kusjuures tegemist haritud ja just omal alal edu saavutanud ettevõtjaga. Ta lõpetas Novosibirski tehnikaülikooli, siis majandusmagistratuuri ja seejärel veel Moskvas aspirantuuri.
Läks perestroika ajal panka tööle, sealt õnnestus erastamise ajal saada raha, et omandada erastamise käigus Novosibirskis viimasel hetkel formeeritus riiklik lennundusfirma «Сибирь» otsustav aktsiapakk. Novosibirskis asub ka Siberi suurim lennujaam Tolmatševo, tähtis rahvusvahelise lennunduse sõlmpunkt.
Tema abikaasa Vsevolod Filjov on professionaalne sõjaväelane, kes läks Nõukogude Liidu lagunedes eraärisse. Miljonid ei teki tühjale kohale ja Vene ajakirjandusest on läbi käinud infot, et Venemaa lennundusjuhtide hulgas on Filjovi vanu relvavendi sõjaväe aegadest.
Vene lennunduses on üks taasriigistatud suurfirma Aeroflot ja hulk väiksemaid tegijaid, mis kaovad ja tekivad pidevalt. Paar aastat tagasi reisijateveolt teisel kohal olnud lennufirma Transaero, mille aktsiate kontrollpakki püüdsid Filjovid veel 2015. aastal ära osta, läks pankrotti.
Vene majandusuudistes imestatakse, et paljude väikeste ja suurte lennufirmade pankrotistumise ajal on Filjovide korporatsiooni S7 Airlines kuuluvad lennufirmad «Сибирь» ja «Глобус» muudkui arenenud ja tõusnud. Lennufirma slogan on ameerikalikult hea: Мы летаем для Вас! 2005. aastal olid nad esimene Vene lennundusfirma, kus sai interneti kaudu pileteid broneerida. Ka kuulub korporatsiooni kõikvõimalikke lennunduse tugiteenuseid pakkuvaid firmasid, alates lennuremondist kuni piletite broneerimiseni. Firma lennuparki kuuluvad vaid Airbus- ja Boeing-tüüpi lennukid.

Kokkuvõtteks. Rikas inimene ei praali. Mihhail Hodorkovski varanduseks hinnati arreteerimise momendil 15 miljardit dollarit, aga ta arvas, et paneb paika juba Juri Andropovi poolt algatatud ja ettevalmistatud programmi KGB võimuhaaramiseks Venemaal. Ta alahindas kunagist KGB polkovnikut Vladimir Putinit.

NB! Juba sel aastal võib toimuda edetabelis suuri muudatusi. Üks rikkamaid Vene oligarhe Vladimir Potanin, aastaid kuulunud ka maailma 100 rikkama inimese hulka, lahutas 2014. aastal abikaasast Nataljast, praegu käib lahutusprotsess ja kaasa tahab 50% abieluaastate jooksul kogunenud varast. Eelmisel aastal hindas Forbes Potanini varanduse suuruseks 12,1 miljardit dollarit.