Valetamine võib olla edukuse märk

Lapsevanematele loomulikult ei meeldi, kui nende võsukene pada ajab.Värske uuring siiski näitab, et see võib olla edukuse indikaator.  Toronto Ülikooli  Lapseuuringute Instituudis tehtud uuringu tulemusena leiti, et lapsed, kes valetavad õnnestunult, võivad olla hilisemas elus edukamad. Vale lapse suust on intelligentsuse indikaator, kuna lapse aju on sunnitud aru pidama, kas peaks valetama või mitte. Valetamine aitab arendada aju seda osa, millel on täidesaatev funktsioon, andes võime teada tõde, kuid hoida seda saladuses ning lahendada ettetulnud probleem teistmoodi. Seega, mida varem alustab laps valetamist, seda targem ta on.

Uurimustöö juht Dr Kang Lee väidab, et lastest, kes valetavad, võivad ühel päeval saada poliitikud või pankurid. Loomulikult ei tähenda see, et lastest tuleks kasvatada valetajad, kuid on vajalik mõista, et valetamine pole ilmtingimata alati halb asi, eriti, kui seda teevad lapsed.

Valetamine on elu osa

Enamus inimesi peab end ausaks, kuid Virginia Ülikooli professor Bella De Paulo usub, et keegi ei pea kolme nädalat valetamata vastu. Igapäeva valed on sotsiaalse elu mustriks. Kui osad valed on omakasu teenivad ja manipulatsioonid, siis suurem osa valedest pehmendavad veidraid või ebameeldivaid olukordi või kaitsta oma lähedasi.

On siiski oluline teha vahet erinevatel valedel. Väike valge vale võib tulla suhtele kasuks, kuid omakasu nimel manipulatsiooni tuleks vältida. Ben-Gurioni Ülikoolis tehtud uuring tuvastas, et ebamäärastes olukordades teevad inimesed reeglina omakasu teenivaid otsuseid. Näiteks moonutavad inimesed meeleldi tõde, kui nad usuvad, et tänu sellele võivad nad saada rohkem raha. Inimesed muudavad oma mängureegleid just nii palju, et nad suudavad säilitada enesest ausa minapildi. Valetamine on ühiskonna vältimatu osa ning mitte alati ilmtingimata halb. Pidevat ja patoloogilist valetamist tuleks aga kindlasti vältida.

Allikas: Lifehack.com