Saatejuht ja treener Liina Randpere (34)

1. Mine spordiklubisse, vormista klubikaart ja lepi kohe kokku kohtumine ka personaaltreeneriga (tihti on see hinna sees), et koostada treeningukava.

Kui oled esimesed sammud astunud, on raskem alt ära hüpata – tunned, et oled kohustatud edasi liikuma. 

2. Kui ei taha spordiklubiga liituda, lepi elukaaslase või sõbraga kokku, et lähete iga nädal mingil kindlal päeval näiteks sörkima või kõndima.

Kohustus teise inimese ees aitab lihtsamini diivanilt tõusta. Kui sul pole sõbrannat, kellega koos minna, kirjuta kaalujälgijate või mõnesse muusse foorumisse küsimus, kes tahaks x piirkonnas x ajal jalutama minna – ka nii võib kaaslase leida! Kui oled juba õue jõudnud – ilmale vastavad riided seljas! –, on liikuda mõnus ja värskendav.

3. Võta koer!

Tean paljusid, kes on kaalu kaotanud kohusetundlikult koeraga jalutamas käies. Kui võtta lemmik veel varjupaigast, on rõõmu topelt!

4. Vaata üle oma toitumine.

Kui toituda õigesti, mitte lubades näljahetkedel tekkida, ei söö sa ka üle. Esimene eine olgu pool tundi pärast ärkamist ja viimane 3–4 tundi enne magamaminekut. Hommiku- ja õhtusöögi vahele säti korralik lõunasöök. Hommiku- ja lõunaeine vahele jäta üks ning lõuna- ja õhtusöögi vahele teine vahepala. Kokku tuleb viis einet päevas – regulaarne toitumine meeldib kehale väga ja ta julgeb energiat kulutada. Kui süüa kõigest üks-kaks korda päevas, tekib ülesöömise oht, millele järgneb n-ö ärakukkumine ühes unisusega. Kui keha tunneb end hästi, väljendub see kõiges.

5. Söö hästi, toitvalt ja tervislikult.

Õhtusöögiks osta näiteks kana ja pane koos juurikatega ahju – tulemuseks korralik kodutoit, mida ei ole liiga kurnav seedida. Kõht on täis, kuid kerge on olla! Soe toit on sügisel kehale väga kasulik.

6. Maga end välja!

Mina ei suuda alla 7–8tunnise ööunega toime tulla, kohe on halb olla. Paraku ei korva magamatust muu kui magamine. Kui sul on väikesed lapsed, kes kipuvad vara ärkama, lepi kaasaga kokku, et saad kas või ühe hommiku nädalas, mil magad just nii kaua, kui tahad!

7. Õpi midagi põnevat, mine näiteks kokandus- või keraamikakursustele.

Kui elus on midagi uut, ei tundu sügis igav ja pime, vaid elevusttekitav ja huvitav.

8. Et näha särav ja rõõmus välja, kanna värvilisi riideid ning pane ka veidi meiki näkku!

9. Seelik ja kleit pole ainult suvel kandmiseks!

Kui väljas on külm, otsi kapist välja soe mantel ning värvilised sall, müts ja kindad.

10. Kui suvisest päikesest väheseks jäi, siruta käsi pruunistuskreemi või -sprei järele.

Lihtne, tõhus ega määri rõivaid! Terve ja särava jume saad kõigest paarikümme minutiga ja komplimendid teevad tuju heaks!

11. Vabal päeval ära jää diivanile teleri ette lösutama, vaid mine õue. Tee jalutuskäik metsas või rabas – sügis on ilus, eriti kui veidi päikest paistab!

Säärased jalutuskäigud sõprade või perega on tõeliseks energiapommiks, õhtul on kontides mõnus rammestus, mitte maad ligi vajutav vaimne kurnatus. Üks väsitavamaid asju on mittemidagitegemine. Helendava ekraani, energiavampiiri ette magama jäädes oled pärast roidunud ja tülpinud.

12. Ära leiuta ettekäändeid, miks sa ei saa elustiilis muudatusi teha! Alati saab, kui tahtmist jagub!

Loe Tiina Ristimetsa, Sirje Põllu ja Kristina Paškeviciuse nippe veebiajakirjast või ajakirja novembrinumbrist: