Unsplash / Evelin Horvath
Pühapäeval on esimene advent - just sobiv aeg esimeste piparkookide küpsetamiseks. Piparkoogitainas tee ise, näiteks retsepti järgi, mille leidsime vanavanaema retseptide vihikust.

500 g siirupit

100 g suhkrut

2 tl kaneeli

1 tl nelki

1-2 spl riivitud apelsini- või mandariinikoort

soovi korral 3-4 tera kardemoni

0,5 tl vürtspipart

150-200 g võid

100 g hapukoort

2 muna

umbes 1 kg jahu

1 tl söögisoodat

Kui ei ole siirupit, valmistame siirupi suhkrust. Võtame 400-500 g suhkrut, poole sellest pruunistame pannil võrdlemisi pruuniks, lisame veidi keeva vett ning ülejäänud suhkru ja keedame siirupiks.

Nüüd lisame kuumale siirupile peenendatud maitseained ja või. Jahtunud siirupile segame juurde lahtilöödud munad, hapukoore ja soodaga segatud jahu ning sõtkume kuni taigen muutub siledaks ja läikivaks. Siis asetame taigna jahedasse kohta seisma.

Järgmisel päeval rullime taigna õhukeseks, umbes 2 mm paksuseks, vajutame vormidega mitmesuguste kujudega küpsiseid, paigutame need võiga määritud plaadile ja küpsetame parajas kuumuses. Soovi korral määrime piparkoogid enne küpsetamist munaga.