Suvine õiteilu pole vaid niisama imetlemiseks, vaid sünnib ka patta panna. Kes veel pole proovinud angervaksast ja põdrakanepist talvevarusid valmistada, siis just nüüd on selleks õige aeg. Head katsetamist!

Põdrakanepiõie marmelaad

5 dl

Imekauni värviga ja meeldivalt hapuka maitsega marmelaad. Sobib hästi juustulauale, kingituseks gurmaanidele ja igal juhul põnev ära proovida. Mulle meeldib.

1 l põdrakanepiõisi

5 dl vett

4 sl laimist pressitud mahla ( 2 laimi)

3 dl moosisuhkrut

Soovi korral 0, 5 tl- 1 tl tšillihelbeid

Puhasta õisikud lehtedest ja suru liitrise nõusse neid korralikult tihedalt. Mõõda koos veeda potti ja keeda 10 minutit. Nõruta sõelal mahl välja ja kalla potti tagasi. Pressi laimidest mahl ja mõõda hulka moosisuhkur. Keeda segades veel 5-7 minutit, korja vaht ja pane eelkuumutatud purkidesse. Kaaneta.

Põdrakanepimarmelaad
Foto: Lia Virkus

Tervislikum põdrakanepitarretis meega!

1 l

U 1, 5 -2 l põdrakanepi õisi

keevat vett, vähemalt 1 l

300 g mett

Korja põdrakanepist ainult õied, pane potti keeva veega likku. Vett kalla nii palju, et kataks õied. Lase seista , kuni vedelik jahtunud ja kurna. Kuumuta vedelik keemiseni, 1 l vedeliku kohta pane 300 g mett. Kuumuta 5 minutit. Leota 5 želatiinilehte külmas vees, pigista kuivaks ja lahusta kuumas vedelikus. Keeda veel 1-2 minutit ja jaga eelkuumutatud purkidesse, kaaneta.

Ivan-Tšai tee valmistamine

Põdrakanep korja enne õitsemist, just kuumade ilmade aegu. Varre küljest kitkutud lehti muljud ja sõtku potis just nii kaua, et mahl välja imbuks. Edasi tõsta viieks päevaks sooja kätte fermenteeruma. Oh, millised aroomid! Esimestel päevadel meenutab aroom veidikene maasikat. 6. päeval pane lehed seitsmeks tunniks kuivatisse või ahju, 30 kraadi kätte peesitama ja nüüd on talveringi hea võtta!

Angervaksasiirup
Foto: Lia Virkus

Angervaksasiirup

1 l

ca 35-40 angervaksaõisikut
1 l vett
4 dl suhkrut
2 laimi mahl

Esmalt raputa angervaksaõisikuid tugevalt nii, et eralduksid nii lahtised õied kui ka seal elutsevad putukad. Keeda veest ja suhkrust siirup, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Pigista siirupi sisse laimidest mahl ja suru sinna ka angervaksaõisikud nii, et kõik õisikud oleksid vedeliku sees. Jäta kaane alla 12-24 tunniks tõmbama. Kurna tõmmis läbi sõelale asetatud marli ja pigista marlile jäänud angervaksaõisikud veel täiesti kuivaks. Kuumuta kurnatud siirup veel korra keema tõusta ja kalla siis ahjus eelkuumutatud pudelitesse, kaaneta.