Foto: Toivo Lepik
Sitsiilia võlub oma värvide, lõhnade, maitsete, muretu elurütmi ja südamlike, rõõmsameelsete inimestega.Vahemere suurim saar Sitsiilia on veidi suurem kui pool Eestit. Ja kuigi see on vaid väike osa Itaaliast – maailma vanimast tsivilisatsioonist ja paljude turistide lemmikmaast –, on näiteks Goethe öelnud: “Käia Itaalias ja mitte külastada Sitsiiliat on võrdväärne sellega, et te ei ole Itaaliat näinudki – just Sitsiilia on juhtlõng kõige mõistmiseks…”

Sitsiilias valitses minnalaskmise ja päev korraga elamise meeleolu lausa nii, et viimane päev seal rabas mind ehmatusega – kas tõesti peab juba tagasi koju minema? Lahkuma rannaäärsest nurgarõduga hotellitoast, kus sai olla, mõtlemata argipäevast…

Sitsiiliat peaks kindlasti tunnetama ja seal peaks ka sitsiiliapäraselt elu nautima. Seega oleks lausa patt tormata ummisjalu vaatamisväärsuste vahet; tuleb käia ka rannaäärsetes restoranides, turgudel ja väikestes kohvikutes, võimalusel rentida mägisel maal liiklemiseks kohalik transpordivahend roller ja proovida hakkama saada sealses liikluskaoses. Ning muidugi tuleb lasta end võluda sitsiillaste rõõmsameelsusest ja päikesest!

Sattudes kodusele õhtusöögile veinimõisas, peab tõeliselt pingutama, et kõiki hõrgutisi proovida: esmalt serveeritakse eelroad (näiteks kaheksa varianti) ja mõistagi koos imelise saiaga, siis tuuakse paar ülimaitsvat pastarooga, siis on järg kala või liha käes, mis serveeritakse koos küpsetatud köögiviljade ja värske salatiga. Kõikide toitude kõrvale käib loomulikult kohalik vein ja söömaaeg lõpeb kindlasti magustoidu, kohvi ja limoncello´ga, tulemata ei jää ka puuviljad – värsked ja mahlased.