Õige suuhügieeni hoidmiseks tuleb seega hakata uue hambaharja soetamise peale mõtlema juba pärast paari kuud hambaharja kasutamist. Korralikul harjamisel ei tohiks hambahari kulumismärke näidata aga liiga kiiresti ehk kiiremini kui iga kahe kuu järel, sest hambaharja liiga kiire kulumine võib tähendada seda, et hambaid harjatakse liiga tugevasti või vale tehnikaga. Hambaid tuleb harjata õrnalt, ringjate liigutustega ning alati tuleks eelistada pehmete harjastega hambaharja. Vastasel juhul vajavad lisaks hambaharjale väljavahetamist ka hambad.

Elektriline hambahari kestab kauem

Kui n-ö tavalise hambaharja peab välja vahetama iga kahe kuu tagant, siis elektrilise hambaharja pea on töövormis kolm kuud ehk keskmiselt kuu kauem kui mehaanilise hambaharja puhul. Elektrilise hambaharja kere aga kestab aastaid. “Kuna elektrilisel hambaharjal on pehmed harjased ning hari kontrollib ise pesemise tugevust ehk ei lase kasutajal hambaid liiga tugevasti harjata, kestavad selle harjased tavalisest hambaharjast kauem,” ütles Karmo Sahtel, Philips Sonicare esindaja Eestis. Muuhulgas tähendab see seda, et elektriline hambahari puhastab hambaid õrnemalt ega kuluta neid liigselt. Vähemoluline ei ole ka keskkonna aspekt. “Elektrilise hambaharja otsik ehk harja osa kestab kauem ning selle valmistamiseks kulub vähem tehislikke materjale. Kuna paljud pered kasutavad ühist hambaharja keret ning vahetavad vaid selle päid, väheneb elektrilise hambaharja kasutamisega oluliselt ka koormus keskkonnale,” ütles Sahtel.

Ka suuhügienistid soovitavad võimaluse korral eelistada elektrilist hambaharja, sest elektriline hambahari eemaldab hammastelt oluliselt rohkem kattu kui tavaline hambahari ning annab kasutajale kätte õige tehnika hammaste harjamiseks. Seejuures hoolitsevad tänapäevased elektrilised hambaharjad ka igemete eest ning on sobilikud kasutamiseks tundlikel hammastel.

Allikas: Optimist Public