Selline keha loomulik kaitsereaktsioon ei toimi aga väga hästi noorematel ja vanematel inimestel. Lisaks peavad päikese käes enda eest hoolt kandma südame- ja kopsuhaigustega kimpus olevad suvitajad, sest teatud temperatuuri ja niiskuse käes, võib hingamine nende jaoks problemaatiliseks muutuda.

Kes aga taluvad kuumust ja päikest kenasti, need marss õue ilusat ilma nautima! D-vitamiini varud ja positiivne emotsioon vajavad täiendamist. Füüsiline liikumine mõjutab otseselt ka emotsionaalset olekut.

Siin on aga soovitused, et päikese ja kuumuse käes tervena püsida:

  • kanna heledaid ja lohvakaid riideid. Müts või kübar on ka abiks. Ära unusta päikesekreemi!
  • joo rohkelt jahedaid vedelikke. Vesi on siinkohal parim valik. Alkohol ja kohvi ei ole päikeselise ilmaga just parim variant, sest nad toimivad diureetikumina (viivad organismist vett välja).
  • võta õue minnes endaga veepudel kaasa.
  • kui sinu kuumataluvus pole suurem asi, siis püüa kella 12-15 vahel toas püsida, sest siis on enamjaolt päike kõike kõrvetavam.
  • pritsi end jaheda veega. Võta ennast kokku ning mine hetkeks külma/jaheda dušši alla. Kui tunned end ülekuumenemas, tee rätik külma vega niiskeks ning aseta enda kehale (näiteks laubale).
  • eelista külmi toite. Heaks valikuks on salatid ja puuvili. Arbuus ja kurk sisaldavad eriti rohkelt vett. Vaarikad ja mustikad koosnevad ka umbes 85% ulatuses veest. Isegi munad on kõrge vee sisaldusega ja on kuuma ilmaga hea valik.
  • tõmba kardinad ette, et su elamine ei muutuks kasvuhoone sarnaseks. Kardinaid valides on parimaks valikuks kas kuuma peegeldavad rulood või tumedad paksud kardinad.
  • kui sul ei ole kodus õhksoojuspumpa, mis jahutaks elamist, siis muretse endale paar ventilaatorit. need maksavad vähe ja on abiks õhu liikuma panemisel. Võid ka mõne akna lahti teha, et seisev õhk liiguks.
  • püüa pingutust nõudvad õuetööd jätta õhtuks, kui päike on leebem
  • ära jäta kuumaga lapsi, imikuid ega vanainimesi seisvasse autosse. Loomulikult käib see ka lemmikloomade kohta.


Aga kui sa ikkagi kuumened üle?

Esimene palavusnõrkuse tunne on suur väsimus, kui sul hakkab palav ning sa hakkad tugevalt higistama, kaotades organismist vett ja mineraale. Esimesed sümptomid on tavaliselt nõrkus, pearinglus, lihaskrambid, peavalu, südamepööritus, rohke higistamine ja suur janu. Parim ravi sel hetkel on see, kui õnnestuks minna jahedasse paika ja lasta kehal jahtuda, samal ajal jahedat vedelikku tarbides.

Kuumarabandus on harvem, kuid tõsisem seisukord. See tabab inimest siis, kui keha ei suuda enam omal käel jahtuda ja kehatemperatuur tõuseb ohtlikult kõrgeks (tõuseb üle 40,6 °C)

Kuumarabandusele tuleb koheselt reageerida. Selle sümptomiteks võivad olla segadus, teadvuse kaotamine ja kogu keha krambihood. Ole tähelepanelik, kui märkad rohket higistamist, mis järsku lõpeb, südamepekslemist ja hingeldamist.

Kuumarabandus on eluohtlik seisukord ja kiire abi kutsumine on esmatähtis.