Manipuleerijad kipuvad asju liigselt lihtsustama ning muudavad nii kõik mustvalgeks. Nad võivad muuta lihtsad vaidlused moraalijutlusteks, tehes sinust olukorra musta lamba.
„Ma ei andestaks endale kunagi, kui käituksin nii nagu sina.” Sellist lauset võid üsna tõenäoliselt kuulda, sest tema jaoks ei eksisteeri arvamuste halli ala, vaid on tema arvamus ning vale arvamus

Ülepingutamine

Ta kasutab tihti väljendeid „mitte kunagi” ja „alati”, millega jätab juhtunust mulje, justkui oleks see kindel reegel, ning muudab nii kõik mustvalgeks. Sellised emotsioone täis vaidlused on väga väsitavad ning viivad sind punkti, kus anna lihtsalt alla ja palu vabandust. Mõnikord kasutab ta olukordade kohta kangemaid sõnu, kui situatsioon tegelikult nõuaks. Kui palud tal midagi teha juba teist korda, sest esimesel ta ei reageerinud, siis võib ta seda ahistamiseks nimetada. Tema arvates piirad sa teda nii ning ta võib isegi lihtsamatest žestidest tulenevalt inimesele iseloomuvigu külge pookida.

Üliemotsionaalsed vaidlused

Vaidluse käigus võib ta oma emotsioonidega üle pingutada: „Kas sa ei näe, kui palju sa mulle haiget teed? Mul on niigi halb!”
Nii püüab ta sinus süütunnet tekitada ning tõmmata kogu tähelepanu endale. Manipuleerijad on tavaliselt ka väga ebakindlad ning otsivad oma murede ja ebakindluse põhjuste kinnituseks tõestust teiste juurest. Nad on pidevas kaitsepositsioonis ega suuda tunnistada, et ka nemad ise vahel eksivad.

Olukorda objektiivselt hindamata võib ta sulle vaidluse käigus ette visata: „Mina ei teeks sulle kunagi nii.” Isegi kui sa suudad vaidluses manipuleerijaga mõne hea argumendi tema vastu esitada, siis peagi avastad, et vestlus on võtnud täiesti teistsuguse suuna, mis tegelikult ei pruugigi teemaga seostuda. Nad muudavad vaidluse suuna enese jaoks soodsamaks, kasutades selleks kõiki vahendeid. Sellist tüüpi inimesega suhtlemisel ei või kunagi kindel olla, mis teda järgmisena ärritada võib.

Oskamatus oma tundeid väljendada

Märgates kellegi manipulatiivset käitumist, saad vahel aru, et selle taga ei pruugi olla pahatahtlik käitumine, vaid oma valu ja segaduse oskamatu väljaelamine. Manipuleerija ei suuda aktsepteerida enda sees olevat kurbust ning ründab süüdistustega teisi. Nemadki soovivad tunda end armastatuna, kuid sees pulbitseva segaduse ja ebastabiilsuse tõttu saavad lähisuhted tihti kahjustada ning nad pettuvad haiget saamise ja soovide täitumatuse tõttu. Tulemuseks on üliemotsionaalsus, ülereageerimine ja probleemi eitamine enesekaitseks frustratsiooni ja viha vastu.
Tihti kannatavad manipuleerijad ka mõne isiksusehäre käes, bipolaarsuse või depressiooni käes. Sellisel juhul on inimesel endal tihti raske oma emotsioone kontrollida ning tulemuseks on ülereageerimine ja keeruliseks muutuvad suhted.