Loteriid. Ei leidu vist inimest, kelle e-postkasti ei laekuks teateid loteriivõidust, mis neid on tabanud, ilma et nad oleks teadlikult antud loteriis osalenud. Aeg-ajalt võivad sellised teated tulla ka mobiiltelefonile SMS-sõnumina. Sageli mõjutab inimesi see, et kuivõrd teade on laekunud talle isiklikult, siis arvatakse, et võib ju tõesti tegemist olla loosiõnnega. Paraku ei tea teate saajad, et samasuguseid teateid on valimatult saadetud tuhandetele, kui mitte sadadele tuhandetele inimestele. Kõige tähtsam on meeles pidada, et ei ole võimalik võita auhindu, kui te ei ole loteriis või tarbijamängus tegelikult osalenud.
Kui tekib ikkagi kiusatus asja lähemalt uurida, lootuses, et võib-olla on tegemist ehtsa pakkumisega, tuleb kindlasti vältida tundmatus võiduteadetes viidatud telefonile helistamist, sest tavaliselt on tegemist uskumatult kalli tasulise telefoniteenusega, mille hinnast teid ette ei hoiatata. Kõige lihtsam on võiduteadete puhul pettust ära tunda selle järgi, kui nõutakse teiepoolset investeeringut, et lubatud võit kätte saada (näiteks asjaajamiskulude katmist, riigilõivu maksmist ja muud sellist). Makstud asjaajamiskuludele ei järgne kunagi lubatud võitu.

Tulevikku ennustavad kirjad. Olge ettevaatlikud kirjadega selgeltnägijatelt või ennustajatelt, kes tasu eest lubavad muuta teie elu ning ennustada tulevikku. Sageli on ennustajate saadetud kirjad agressiivse alatooniga, lubades, et teenusest loobumise korral juhtub teiega midagi halba. Ennustajate pakkumistele reageerides satute tõenäoliselt „õngeminejate“ nimekirja ning teie ahistamisel ei pruugigi lõppu tulla.

Püramiidskeemid. Üheks sagedamini levivaks pettuse liigiks on püramiidskeemid, milles lubatakse kerget ja kiiret raha või tasuta kingitusi. Püramiidskeemi puhul ei saada tulu mitte toote või teenuse müügist, vaid uute liikmete hankimisest. Tüüpilises püramiidskeemis tasub uus liige liikmemaksu ning seejärel hakkab värbama uusi liikmetasu maksvaid liikmeid. Nimetatud skeemi läbivaks ideeks on üha uute ja uute liikmete juurdesaamine aktiivsete alumiste tasandite liikmete näol, kelle makstavad liikmetasud kanduvad ülemistel tasanditel olijatele. Jäetakse mulje, et uusi liikmeid saab leida lõputult, tegelikult aga hajuvad püramiidskeemid mingi aja möödudes ning alumistel tasemetel olijad jäävad ilma nii oma sissemaksust kui ka lubatud teenistusest. Vaja on teada, et selliste skeemide viljelemist peetakse ebaausaks kauplemistavaks, mis on seadusega keelatud, seega on igasugune püramiidskeem illegaalne.

Interneti ostu-müügikeskkonnad. Veebikeskkondades, kus pakutakse müügiks mitmesuguseid kaupu, olgu selleks antiikne mööbel, kollektsionääride esemed või tavalised tarbe- ja tehnikakaubad, saab kaupu enamasti osta ettemaksuga. Paraku on sellise tehingu puhul sageli juhtunud, et müüja koos teie ettemakstud rahaga kaob jäljetult, jättes tellitud kauba ostjale saatmata. Seega tuleks enne ostmist võimalikult palju uurida isiku kohta, kellega te tehingu sõlmite, ning suurte summade puhul kasutada ainult deposiitmakseid (raha kantakse müüja e-kontole alles pärast kauba ostjani jõudmist). Täpsemat teavet deposiitmaksete kohta uurige ostu-müügikeskkondade lehekülgedelt.

Tööta-kodus-skeemid. Sageli pakutakse internetis võimalust teenida kodus töötades suuri summasid. Antud skeemi konksuks on teie ettemaks materjalikulude katmiseks või töösaladuse teadasaamiseks. Pärast raha saatmist võite küll saada tööks vajalikud materjalid, kuid tehtud töö eest tõenäoliselt tasu ei saa. Tööpakkumisi, kus teilt küsitakse ettemaksu, tasuks vältida.

Kiire ja ainult teile suunatud laen. Kiiret laenu, olenemata teie sissetulekust ja võlgnevustest, pakkuvad teated võivad samuti olla üheks petuskeemidest. Pakkumisele reageerides võite saada vastuse, et teie taotlus on rahuldatud, kuid raha kättesaamiseks peate maksma kindlustustasu. Paraku ei pruugi keegi teiega pärast kindlustustasu maksmist enam ühendust võtta.

Pärandi avanemine. Igasuguste katastroofide valguses levitatakse internetis väga aktiivselt petuskeemi, mis teatab pärandi avanemisest. Teile saadetakse kiri teatega, milles väidetakse, et teiega sama perekonnanime kandev väga rikas isik on mõnes hiljuti toimunud katastroofis hukkunud. Teate saatja esitleb end advokaadina ning ühtlasi ka lahkunu esindajana, teatades, et olete hukkunu sugulane ning teil on õigus pärandusele. Pärandi saamiseks tuleb aga kõigepealt saata advokaadile raha dokumentide kordaajamiseks. Kontaktina antud e-posti aadress on kasutusel vaid mõned päevad, hiljem selle kaudu enam „advokaadiga“ ühendust ei saa.

Katteta kaardid. Ettevaatlik tasub olla müügiks pakutavate krediitkaartide või meeletuid soodustusi sisaldavate kaartidega. Tavaliselt käib müügipakkumisega kaasas jutt, et kaarte saab kasutada pea igas kaupluses või teenindusettevõttes üle maailma. Kaartide tellimishind ei ole kuigi odav, kuid investeering tasub pakkuja väitel väga kiiresti ennast ära. Kahjuks sellised kaardid tavaliselt tellijani ei jõua või ei ole selliseid kaarte võimalik mitte kuskil kasutada.

Tutvumine interneti teel. Internetis tutvujad on petistele potentsiaalseteks ohvriteks. Tutvumiskuulutuse kaudu saadud välismaal elav kirjasõber võib pärast mitmekuist suhtlust soovida teile Eestisse külla tulla ja palub laenata lennukipileti jaoks raha. Pärast raha kandmist tema pangakontole ei pruugi te oma uuest tuttavast enam kunagi kuulda. Eestis on küllalt sagedased juhtumid, kus pettunult oodatakse lennujaamas saabuma pidanud sõpra.

Imelised investeerimisvõimalused. Internetis liigub pakkumisi paigutada oma raha aktsiatesse, heasse veinitööstusesse, vääriskividesse või muudesse väärtuslikesse ja haruldastesse asjadesse. Antud ettepaneku vastuvõtmisel tuleb olla ettevaatlik, sest sageli ei vasta jutt toodete väärtusest tõele ning tehtud investeering osutub kasutuks, kuna tooteid ei ole võimalik edasi müüa või on tegemist võltsitud väärtpaberitega, millel ei ole reklaamitud ettevõttega mingit seost.

Võluväega tervisetooted. Reklaamid ja pakkumised meditsiinitoodete müüjatelt, kel pole südametunnistust, lubavad tavaliselt imesid. Olge ettevaatlikud, kui juhtute lugema ravimitest või toidulisanditest, mille mõju on silmanähtavalt liialdatud, nagu kohene ravi liigesepõletiku vastu, kilode kaotamine igasuguste pingutusteta või üleöö kasvavad juuksed. Üldjuhul on selliste pakkumiste eesmärk kergeusklikelt raha välja meelitada.
Elukiri, juuni 2013