Louise L. Hay on 84aastane ameeriklanna, kelle läbielamised võiksid vaimselt murda ka tugevaima inimese. Louise oli 5aastane, kui naabrimees ta vägistas. Kodus tuli tüdrukul kõndida kikivarvul, sest ema uus elukaaslane võis kergelt vihastada ja vägivaldseks muutuda. 15aastaselt jättis Louise pooleli keskkooli ning sünnitas 16aastaselt tütre, kelle andis adopteerimiseks. Hulk juhutöid hiljem otsustas Louise vahetada nime (Louise pole ta sünninimi – L. A.) ning alustas modellikarjääri. Mõni aeg hiljem abiellus ta ärimees Andrew'ga, kellega elas koos 14 aastat – seejärel jättis mees Louise'i teise naise pärast maha.
Murtud Louise kuulis usulahust, mis õpetas, et mõtteil on erakordne jõud elu muuta. Pärast vestlusi inimestega, kes jagasid sama veendumust, ning vastava kirjandusega tutvumist otsustas Louise pühenduda selle sõnumi levitamisele. Ta usub kaljukindlalt, et positiivsete mõtete sõnastamisega, n-ö jaatustega, suudab inimene parandada oma majanduslikku olukorda ning isegi end ravida.
1976. aastal kirjutas Louise oma esimese raamatu "Heal Your Body" – "Tervenda oma keha". Kaheksa aastat hiljem järgnes "You Can Heal Your Life" ehk "Tervenda end ise", millest sai USAs tõeline müügihitt. Praeguseks on seda raamatut trükitud miljonite kaupa ning tõlgitud mitmekümnesse keelde. Louise'i õpetuse edasiandmiseks korraldatakse koolitusi, kus osalevad inimesed üle maailma. "Kui muudad oma mõtlemist, saad muuta oma elu," kõlab selle tarmuka naise deviis.

Kas see, et mõtetel võib olla nii suur jõud, kõlab ebausutavalt? Naerusuine Merike Kütt usub, et Louise'il on õigus. Ta on Eesti esimene litsentseeritud Louise L. Hay õpetuse treener ja nimetab end kogemuskoolitajaks, sest tugineb koolituste läbiviimisel palju isiklikele läbielamistele. Nagu Louise, nii on ka Merike pidanud kogema palju valusaid hetki – väärkohtlemine, surmasuhu sattumine, võitlus ülekaaluga... Korduvalt küsis ta endalt: miks need asjad minuga juhtuvad? Kuni üheksa aastat tagasi, sügavas leinas, sattus Merikesele kätte Louise'i raamat, mis ütles, et inimese elu on tema varasemate mõtete kogum. Mõtteid peab lihtsalt paremini valima, ja elu muutub. "See ajas mind kurjaks. Kas ma tõesti olen tahtnud neid kogemusi? Seda valu? Tagantjärele mõistan, et ma kartsin, ja tõesti: mida kardad, seda saad. Louise ütleb, et elu on lihtne. Endaga hakkamasaamine on lihtne, kui sa selleks endale loa annad ja valmis oled."
Olles pikalt tegelenud eneseanalüüsiga, hakkas Merike teadlikult end vabastama koormast, mille oli aastatega korjanud. Ta püüdis südames andestada neile, kes olid talle haiget teinud. Kiitis end edusammude eest. Lõpetas iga päeva tänusõnadega neile, kellega päeva jooksul kokku puutus. Kui rääkida Louise'i mõistetes, siis Merike hakkaski kasutama jaatust. Kuidas ta seda oma sõnadega lahti seletab?
"Kui küsida inimeselt, mida ta oma elult tahab, hakkab ta reeglina rääkima sellest, mida ta e i taha. Selle asemel tuleks aga keskenduda sellele, mida sa tahad! Ja hakata ütlema häid asju endale, pereliikmetele, sõpradele, tuttavatele... Me otsime tunnustust väljaspoolt, kuid saaksime seda ise endale avaldada. Lihtne jaatus on see, kui inimesed selle asemel, et muretseda võimaliku haigestumise pärast, mõtlevad: mina olen terve!" Merike on kasutanud nii märkmepabereid kui ka mobiiltelefoni diktofoni, et endale positiivseid sõnumeid jätta. "Palju aitab ka see, et negatiivses situatsioonis paned selle olukorra paberile kirja ja püüad siis positiivseks sõnastada."

Põhimõtted, mis Merike on endale sõnastanud ning mida ta koolitustel ka teistega jagab, pole keerulised. Näiteks: "Ma usun, et õpin midagi iga päev." Või: "Kõik see, mida sa kritiseerid teistes, kritiseerid sa iseendas." Samu mõtteid toetab Louise'i raamat, mida kursuslased üheskoos arutavad, kõneledes selle abil isiklikest probleemidest.
Merike tajub, et eestlased ei oska end armastada ja austada. Võib-olla kasutame me sõna "armastus" üldse liiga vähe? "Sa oled iseenda kõige parem sõber – ükskõik, kuhu sa lähed, võtad enda kaasa. Mis mõtet on ennast kritiseerida ja enese peale vihane olla? Etteheited ei vii kuhugi. Tuleb mõelda, kuidas järgmine kord paremini teha." Ning oma tunnetest rääkida, sest allasurutult muserdavad need sind seestpoolt. "Kui sa suudad lapsepõlves kogunenud vihast vabaneda, oled ise oma vanglaukse lahti keeranud. Inimestele tuleb asjad kas otse või siis mõttes välja öelda."
Peale kursuste, mille eesmärk on õpetada end armastama, viib Merike läbi ka väga praktilisi kehakaalukoolitusi, kuhu on kaasanud ka toitumisnõustaja ja stilisti. Ta usub, et nii mõnelgi juhul on liigsed kilod enesesisenduse vili: "Kui kogu aeg endale öelda, et oled tugev, hakkavadki kilod tulema. Louise ütleb ka, et kui vajad kaitset, hakkad end polsterdama, et sul oleks hea turvaline olla." Et kaal langema hakkaks, tuleks järelikult tegeleda probleemiga, mis põhjustas vajaduse end kaitsta. "Kui ütlen oma kursustel seda, mida Louise – "Kehakaal ja toit pole omavahel seotud" –, on naised üllatunud: "Kuidas sa saad seda öelda?" Aga mõtleme, mis paneb inimese sööma? Mingi tunne, stress, pinge või mure."

See, et positiivne mõtlemine aitab parandada inimese enesetunnet ning tõsta madalat enesehinnangut, kõlab ju päris loogiliselt. Mis omakorda suurendab võimalust, et eneses leitakse jõudu muuta seda, millega ei olda rahul. Kui eneseabiraamatud kedagi ei aitaks, siis küllap neid ei trükitaks? "Raamatuid on hästi palju ja igaühel on o m a raamat," usub Merike. "Kui õpilane on valmis, saabub ka õpetaja."

Louise L. Hay õpetuse põhimõtteid

Kui oleme valmis muutma oma mõtlemist, siis on võimalik ennast terveks ravida peaaegu igast tõvest.

Selles maailmas on nii palju rikkust, mis ootab, et sa seda kogeksid. Kui sinu ellu tuleb midagi, ära tõuka seda tagasi, vaid ütle sellele jah! Ava end hea vastuvõtmiseks. Võimalused ja hüved sajakordistuvad.

Me kulutame suure hulga energiat, püüdes muuta teisi inimesi. Kui kulutaksime poole sellest energiast enda peale, võiksime iseennast muuta, ja kui meie oleme teistsugused, käituvad ka teised meiega teisiti.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2011. aasta juulis.

Jaga
Kommentaarid