Venemaa Veneetsiaks ei kutsuta Peterburi asjata - kanalite ja sildadega linnas on palju just itaalia arhitektide projekteeritud hooneid. Peterburi ajalooline linnaosa on nii suurejooneline, et kaasa võetud fotoaparaat jääb pärast esimesi fotosid tööta - täiesti mõttetu on pildistada üht hoonet kui kõik on erilised. Sama kehtib Talvepalees ja selle kõrvalhoonetes asuva Ermitaaži kohta: kõigest muuseumi läbimiseks kulub mitu tundi ning uskumatult rikkalikke detaile ei jõua enam hoomatagi, rääkimata pildistamisest.

Vene ajaloolist kunsti tasuks vaatama minna Talvepalee läheduses asuvasse Vene Muuseumi, Romantikutel tasub kindlasti minna linnalähedastesse paleedesse. Talvepalee juurest viivad iga 20 minuti tagant jõelaevad Peterhofi - tsaaride perekondade armastatud suvepaleesse koos uhkete purskaevude ja parkidega. Peterburi südames asuvast Venemaa vanimast raudteejaamast Vitebski saab rongiga sõita Tsarskoje Selosse - linnake kus Puškin koolis käis ning kus asus Peeter I rajatud teine suvepalee, kus hiljem armastas suvitada Romanovite perekond.

Vaatamisväärsusi Peterburis on lugematult. Kindlasti tasuks püüda tabada öist sildade üles tõstmise hetke, külastada eestlaste residentsi Jaani kirikut, Kaasani kiriku vastus asuvat tohutu rikkaliku valikuga raamatupoodi Dom Knig ning selle teisel korrusel asuvat kohvikut Singer. Kohe hommikul tasuks osta Mariinski teatrisse piletid samal õhtul toimuvale ooperile, balletile või kontserdile, sest tegemist on maailmaklassi kunstnikega.

Hinnatase Peterburis on madalam kui Eestis, ka keele pärast ei tasu muretseda - kui ka aastaid pole vene keeles rääkinud ning koduses keskkonnas ei leia kuidagi sobivaid venekeelseid sõnu, siis sealses keelekeskkonnas hakkab jutt iseenesest jooksma. Peterburi elanikud on aga väga lahked ja abivalmid eestist pärit turisti suhtes.

Mõned nõuanded:

  • Meie raamatukogudes on märkimisväärne hulk teoseid Peterburi ajaloo kohta. Tohutult palju huvitavam on linnas seigelda ja otsida kultuuriverstaposte, kui oled värskelt nende kohta lugenud.
  • Otsi Vikerraadio veebiarhiivist üles David Vseviovi "Müstiline Venemaa" saated Peterburi ning tsaaride kohta ning kuula neid enne reisi.
  • Mine Peterburi bussiga. Buss sõidab koos vahepeatusega piiril kokku 7 tundi. Võta tee peale kindlasti kaasa sööki ja vett ning mugavad rõivad.
  • Pane jalga mugavad, kõndimiseks mõeldud spordijalanõud. Vahemaad, mida Peterburis läbida, on tohutud. Võid kindlasti arvestada 20 000 samuuga päevas. Jalgade tervis on siin palju tähtsam kui soliidsus.
  • Peterburi restoranid jäävad kindlasti alla Peterburi kohvikutele. Proovi kindlasti Lindforsi kohviku pirukaid ning üle linna pakutavaid ekleere.