Eesti suurima kodumaise munatööstuse DAVA Foods Estonia juhatuse esimehe Vladimir Sapožnini sõnul kehtivad need väited nii Eesti kui ka teiste riikide kanade kohta. Samas näitab trend, et inimesed eelistavad üha enam kodulähedast toitu ehk eestimaiseid mune.
DAVA Foods on Eesti suurim munatootja, kes toodab päevas üle 250 000 ning aastas kokku ca 65 miljonit kanamuna. Firma juhi sõnul on eestimaalased head munasööjad ning ainuüksi lihavõttenädalal müüvad nad Eggo kaubamärgi all Eestis pea kolm miljonit muna. See on munade tarbimise kõrgaeg.

Ühed suuremad munasööjad maailmas on hiinlased. Hiinale kuulub pea 40% munaturust. Keskmine ameeriklane sööb aga aastas umbes 250 muna.
Lisaks sellele, et muna on toiduaine, mis ühendab erinevaid toidukultuure üle maailma, on muna nõnda oluline toiduaine, et munatoitude valmistamises ja söömises on rekordeidki püstitatud.
Guinessi rekord omletivalmistamises kuulub Howard Helmerile, kes valmistas poole tunniga 427 omletti. Keedetud muna söömise rekord kuulub Sonya Thomasele, kes ampsas 65 kõvaks keedetud muna kuue minuti ja neljakümne sekundiga.

Huvitav moodus teha vahet toorel ja keedetul munal on panna muna laual pöörlema. Toores muna teeb umbes 1-2 pööret ja jääb seisma, kuid keedetud muna pöörleb pikemalt.

Kas teadsid, et...

• Kanamuna sisaldab rohkem kui 30 makro- ja mikroelementi. Selles on palju fosforit, kaltsiumit, magneesiumi, mikroelementidest fluori, joodi, vaske, tsinki, mangaani. Enamik muna mineraalaineid on inimese poolt kergesti omastatavad, sest paiknevad orgaanilistes ühendites.

• Muna on kõrgeima proteiinisisaldusega toiduaine ning sisaldab vitamiine ja oomega-3 rasvhappeid, mis on tasakaalustatud toitumiseks vajalik. Oomega-3 rasvhapped aitavad vähendada riske südameveresoonkonna haigustele ja alandada kolesterooli, mis on tüüpilised stressi ja tasakaalust väljas toitumise ning eluviisi tunnuseks. Kasvavale organismile on aga oomega-3 rasvhapped eriti vajalikud. Näiteks üks Eggo Tervisemuna sisaldab 400 mg oomega-3 rasvhappeid.

• Munakoores on 8000 – 10 000 poori, mis kindlustavad, et hapnik siseneb ning CO2 ja teised gaasid väljuvad. Koor moodustab u 10% muna kaalust ning koosneb peamiselt kaltsiumkarbonaadist ja -fosfaadist. Koore paksus ja tugevus sõltuvad muna suurusest, kana tõust, vanusest ja sööda koostisest.

• Munavalge moodustab u 60% muna kaalust ning koosneb 88% veest ja 12% kuivainest, peamiselt valgust. Munavalge takistab välistel bakteritel rebusse tungida. Munavalge heledat kollakasrohelist värvi põhjustab riboflaviin ehk B2-vitamiin. Täiesti värsketes munades on suur hulk väikseid õhumulle, mis võivad anda munavalgele tuhmi piimja värvuse. See on tingitud süsinikdioksiidist, mis ei ole veel läbi koore eraldunud. Mida vanem muna, seda läbipaistvam on munavalge.
• Munarebu veesisaldus on märksa väiksem kui munavalgel, kõigest alla 50%. Munarebu moodustab u 28% muna kaalust ning koosneb ⅔ rasvast ja ⅓ valgust.