* Lõikamisviis sõltub ka sordi kasvukujust
Puude lõikamisel peame arvestama ka sortide eripäraga: mõnel on võra loomuldasa tihedam, mõnel hõredam, osal püstisem, osal laiuvam. Vastavalt sellele tuleb oksi kas lõikamise või painutamisega suunata. Eelkõige on see oluline noorte puude kujundamisel. Võimaluse korral soovitan ebasobivas suunas väljuv(ad) tugev(ad) oks(ad) kas paelaga sidudes või tikkude-pulkadega toestades õigemasse asendisse sättida.

* Lõikekoha määrab alles jääva oksa jämedus
Mida jämedam oks lõikekoha kõrvalt edasisuunduvaks jätta, seda vähem vesivõsusid lõikekoha ümbrusse tekib ja seda kergemine haav paraneb. Soovitatavalt võiks alles jääv oks olla vähemalt pool ära lõigatava oksa läbimõõdust. Lahenduseks on ka see, kui samast piirkonnast väljub mitu peenemat oksa.

* Ära jäta oksatüükaid!
Tüükad takistavad haava kinnikasvamist, kuivavad, suure tõenäosusega tekib neisse mädanik, mis hiljem oksa või koguni tüvesse võib tungida. Pigem lõika oksakraesse, nii paraneb kogemuste põhjal haav kõige paremini.

* Püüa püstistest okstest lahti saada!
Mida väiksem on väljumisnurk, seda kergemini murduvad sellised oksad hiljem tüvest lahti. Põhioksad peaksid kasvama tüvest välja vähemalt 45-kraadise nurga all. Noore puu võrakujundusel on oluline suvine töö. Sobivas suunas, kuid liiga püsti kasvu alustavat oksa saab koolutada rõhtsamaks hambaorgi või muu puutikuga, pikemaid oksi ka sidumisega.

* Perepuude lõikus vajab rohkem tähelepanu
Mitmesordiliste ehk perepuude kasvatamine kogus selle sajandi alguses hoogsalt tuure. Osalt on see moeküsimus, osalt aga lähtub praktilisest vajadusest. Selliste puude lõikamine on mõnelegi aiapidajale omaette kunstiks osutunud – töö on keerukam seetõttu, et iga sordi oksi tuleb omaette kujundada. Samas peab hooldamisel jälgima, et mõnda sorti kogemata välja ei lõika. Seepärast on soovitatav juba alguses iga sordi alguskoht ilmastikukindlalt, kuid samas puud mittekahjustavalt märgistada.

* Lõikamiseks õiged käärid!
Viljapuude lõikamiseks on sobilikud vaheliti lõiketeradega (liugteradega) oksakäärid. Alasi-tüüpi ei soovita mitte, sest nendega ei saa kvaliteetset lõiget (muljuvad alles jäävat oksaosa ja jätavad tüüka). Alasikäärid sobivad suurte ära lõigatud okste tükeldamiseks, sest nende jõudlus on tavaliselt suurem.

* Kääride asend lõikamisel
Hoia kääre oksa lõikamisel nii, et lõiketera jääks alles jääva osa poole, tömp ära lõigatava oksa vastu, siis ei mulju metall puukoort.

* Kitsa lõikeosaga käärid sobivad paremini
Puude ja tihedate põõsaste lõikamisel on sageli väga oluline, et kääridega oksarägastikus igale poole ligi pääseks. Selle töö puhul on märksa paremad kitsa ehk terava otsaga saag või käärid. Laia- ehk tömbiotsalised tööriistad on hõredamate okste puhuks.
Allikas: TM Kodud&Õued

Millal on õige viljapuid lõigata, mis on suvine lõikus ja millist võrakujundusviisi valida, saab lugeda siit: