Ja alles siis, kui oled poolenisti unustanud, kui halvasti kõik oli, saad sa korralikult tagasi vaadata ja noppida üles need hetked, mis häirekella lasid: midagi su kehas oli väga valesti, isegi kui sa seda ignoreerida üritasid.
Mina veel mäletan.

Ma mäletan paari aasta tagust tööreisi Kopenhaagenisse. Ma võtsin sel ajal antidepressante ja mu jalg oli putukahammustusest paistes, nii et lonkasin. Konverentsil pakuti meile mõnusaid kaneelirullikesi. Mäletan, missuguse näljaga ma neid õgisin, kilode kaupa. See oli kummaline, kui suures koguses ma magusat ja sinna peale kohvi vajasin. Ja siis veel magusat, ja veel kohvi. Kui õhtul hotelli jõudsin, ostsin veel ühe koogi.

Nüüd ma tean, et kui sa vajad nii palju magusat, näitab see, et su soolestik võib olla haige. Suhkur on parim aine, millega toita oma kehas kasvavat limajat pärmi. Ja kastmiseks sobib sellele kasvajale ideaalselt just kofeiin. See sinu sees vohav ja varitsev pärm ohustab su immuunsüsteemi, tehes ka põgusad äpardused – näiteks putukahammustuse – kroonilisteks probleemideks. Aga enamik arste ei saa su hädade põhjusele jälile, sest ei vere- ega uriinitestiga ei tule see välja. Ka röntgen ei avita.

Minu kogemuste järgi on kõige lihtsam pärmseene vohamisele ehk kandidoosile jälile saada elimineerimistehnika abil. Kui sa asud oma toidust suhkrut ja kofeiini kõrvaldama ning märkad, et üldine füüsiline ja vaimne tervis paraneb kiirelt (näiteks mina ei võta enam antidepressante), siis saad sa ehk aru, kui palju võimu on sul oma elu üle. Kõik taandub lihtsale küsimusele: mida sa endale suhu paned.


Kui asusin tegema kandidoosi kohta amatööruuringut, sain muidugi teada, et ma pole kaugeltki mitte ainuke inimene, kellel on ettevaatamatu antibiootikumikuur kehakeemia korrast ära ajanud, nii et pärm on saanud organismis vohama asuda. Minusugustele on pühendatud kümnete kaupa netilehekülgi, mille kõigi lahendus on sama: dieet. Kehas võimutsev koletis tuleb surnuks näljutada. Ei tuleb öelda suhkrule, alkoholile, kofeiinile, piirang tuleb panna süsivesikutele, samas manustada ohtralt köögivilju, valku ja muidugi vett, vett ja vett, piparmündi ja sidruniga on eriti hea.

Ma võtsin need asjaolud teadmiseks, asusin dieedile, ja mul hakkas juba paari päeva pärast parem. Peavalud kadusid, kõhuhädad ja kehv tuju samuti. Mul läks olemine lausa nii heaks, et asusin kiirelt petuteele, lootes, et olengi juba terveks saanud. Üks tahvel tumedat šokolaadi, see on ju täis antioksüdante, see on tervislik.
Aga ei! Koletis mu sees tõstis kohe pead, niipea kui ta suhkrut sai.
Selline elu ongi, eks ole. Mitte kunagi ei jõua kätte see, et „sellest päevast peale on kõik täiesti uut moodi“, pigem ulbime stiilis „sellest päevast peale üritan ma end pidevalt muuta“.
Et õigesti süüa, ei tule mitte ainult seenkasvajate toitmisest hoiduda, aga ka neid takistada ja hävitada. Õnneks kasutavad eestlased nagunii üsna ohtralt kuldset kolmikut küüslauku, ingverit ja sidrunit, meie organismi puhastavat tervisepakki. Minu isikliku kogemuse kohaselt on neist kõige tugevam pärmkasvaja tapja küüslauk. Pärast küüslaugu söömist võib su keha olla täis surnud toksilisi pärmibaktereid. Ja sellises kehas on väga vastik olla. Kõik valutab, oled aeglane ja su lähedased mõtlevad, et sa oled idioot. Vaat nii tapab koletist küüslauk.

Justin Petrone „Peegelmees“, Petrone Print 2017

Vaata ka: