Mida veel lisada

• Liha- ja piimatooted ei ole tervisliku toitumise puhul hädavajalikud, kuigi meile on kogu aeg sisendatud vastupidist. Ka taimedest saab kõrgeväärtuslikke valke ja kõiki muid eluks vajalikke toitaineid.
• Proovige vähemalt kaks korda aastas ühe nädala jooksul – kõige parem kahaneva kuu ajal – loobuda igasugustest loomsetest valkudest (liha, kala, piimatooted, munad). See on hea tervise seisukohalt kõige arukam abinõu, milles võite varsti ise veenduda. Spetsiaalsetest kokaraamatutest leiate maitsvaid roogi, mida võite sel ajal valmistada.
• Pange oma igapäevases toitumises põhirõhk mahetoodetele. Nende kõrgem hind ei tohiks teid ära ehmatada, sest häid asju vajab teie keha ainult poole tavapärasest kogusest. See väike isiklik samm oleks samaaegselt hiigelsuur edasiminek tervise ja keskkonna eest hoolitsemise suunas.
• Hästi mõjuks toidu õige kombineerimise järgimine, s.t lõuna ajal tuleks süüa pigem valgurikkaid, õhtul aga süsivesikurikkaid toite. Liiga palju valke õhtul koormab seedimist.
Süsivesikud ja valgud ei peaks olema pidevalt koos ühel taldrikul.
• Te ei söö hommikueinet? Kõik on korras! Ärge laske ennast kellelgi ära rääkida, et „tasakaalustatud hommikueine” on hädavajalik ning hommikul mittesöömine on ebatervislik. Loeb ainult teie enda vaist.
• Leidke oma isiklik toitumistüüp. Sellel infol on hindamatu väärtus teie tervisele.
• Kui olete pärast sööki alati väsinud, siis te kas sööte pidevalt midagi, mida te ei talu, või siis sööte liiga palju. See, et te mingit toiduainet ei talu, ei tähenda kohe, et seisategi probleemi ees. Millegi mittetalumisele viitavad järgmised sümptomid: väsimus, kehakaalu tõus, tujutus, allergia, sügelus, ärrituvus ja nii edasi. Kui teie organism mõnda toiduainet ei talu, annab see peaaegu alati mõne aja pärast tunda. Hommikune krooniline paha tuju on sageli eelmisel päeval söödud toidu tagajärg.
--------------------------------------------------------------------------------------
Et kuukalendrist paremini aru saada, toome ära kuu neli tähtsamat faasi:

Noorkuu
Kui Kuu asub Maa pealt vaadatuna täpselt Maa ja Päikese vahel, on Kuu meie poole pööratud külg täielikus pimeduses. Seega jääb Kuu mõneks ajaks nähtamatuks ning Maa peal valitseb kuu loomise ehk noorkuu aeg. Kuukalendris tähistatakse noorkuud musta, mõnikord ka tumesinise
kettaga.
Noorkuuaegsed energiad ja mõjud on kõige paremini tajutavad täpselt mõned minutid enne noorkuud. Juba veidi pärast seda on taevas kasvav kuu.

Kasvav kuu
Mõned tunnid pärast noorkuud on taevas näha kitsast sirpi, mille kaar on suunatud paremale. Kogu seda faasi, mis jääb noorkuu ja täiskuu vahele ning kestab umbes 14 päeva, nimetatakse kasvavaks kuuks. Kasvava kuu sümboliks olev valge sirp on paigutatud kalendrisse nende kahe nädala keskele (mis ei viita kindlasti sellele, et mingi eriline energia on just sel päeval).
Kõik kasvavast kuust tulenevad energiad on seda tugevamad, mida lähemal on täiskuu. Kõige selgemini tajutavad on kolm päeva enne täiskuud.

Täiskuu
Alates noorkuust on Kuu teinud nüüd poole oma reisist ümber Maa ja taevas seisab helendav täiskuu. Päikeselt vaadatuna asub Kuu nüüd Maa taga. Sellepärast esineb kuuvarjutust (Maa vari katab Kuu) ka ainult täiskuu ajal. Kuukalendris on täiskuu tähistatud valge või kollase kettaga. Ka
siin ei tohiks unustada, et juba mõned minutid pärast täiskuud hakkavad tunda andma järgmise, kahaneva kuu mõjud. Seega, kui kuu saab täis kell kaks öösel, siis rangelt võttes ei järgne talle enam täiskuupäev. Kogu täiskuu mõjujõud langeb kolmele täiskuule eelnevale päevale! Kuna see võib algul segadusttekitav olla, on meie kalendrisse märgitud täpsed täis- ja noorkuu ajad.

Kahanev kuu

Veidi pärast täiskuud rändab kuu aegamööda edasi, tema vari kasvab ja muutub paremalt vasakule üha suuremaks (kaar on suunatud vasakule). Algab 14 päeva kestev kahaneva kuu faas, kuni taevas on jälle noorkuu. Kalendrist leiate kahe nädala vahele joonistatud musta sirbi. Mida rohkem kuu kahaneb, seda tugevamaks muutub kahaneva kuu energia, ning see on kõige tugevam veidi enne noorkuud. Noorkuuga algab ring jälle otsast peale – kuu hakkab uuesti kasvama.

Kuu sodiaagimärkides

Kuukalendris on ära toodud kõik kaksteist sodiaagimärki ühes kuus. Kui Maa tiirleb ümber Päikese, viibib Päike aasta jooksul igas tähemärgis kuu aega – alates Jäärast märtsi lõpus kuni Kaladeni veebruari lõpus. Needsamad sodiaagimärgid läbib ka Kuu umbes 28-päevase tiirlemise jooksul ümber Maa, kusjuures igas märgis olemise ajaks kujuneb tal ainult 2,5 päeva.
Kõik varasemad kuukalendrid annavad need positsioonid alati tervete päevade kaupa, sellepärast on kuu kalendris ühes tähemärgis mõnikord kaks, mõnikord kolm tervet päeva.

Johanna Paungger, Thomas Poppe “Kuu võim. Elu kooskõlas looduse ja kuu rütmidega“, Maalehe ja Varraku raamatusari „Tarkusepuu