Kui deformatsioon on kaugele arenenud, saab abi operatsioonist. Kuid ortopeed Kalev Toots Eesti ortoosikeskusest lohutab Naistelehe vahendusel, et kui murele õigel ajal jaole saadakse, ei ole operatsioon sugugi ainus jalanuki ravivahend. Erinevate abivahendite järjekindel kasutamine annab samuti üsna efektiivseid tulemusi.

Firma Gadox konsultant Tiina Pihlak aga rõhutab Targu Talitas, et igasugustest abivahenditest saab tõesti leevendust, kuid muutust jalalabas need olematuks ei tee. Seega – nii nagu iga haiguse puhul, tuleb ka jalapöia muutusi varakult märgata. 

Pihlaku veendumuse kohaselt on mõtet spetsiaalsed tallatoed hankida juba enne, kui probleem muret tegema hakkab. Näiteks siis, kui suguvõsas on pärilik kalduvus pöia deformatsioonile. Tallatugede ülesanne ja tänulik tegu on tõsta talla keskel asuva padjandiga jalavõlvi ning korrigeerida sellega pöid käimiseks mugavasse asendisse. 

Kuigi probleemne võib olla ainult üks jalg, müüakse tallatugesid paarikaupa ning neid soovitatakse kanda mõlema kinga sees, sest nõnda muutub kehahoiak stabiilsemaks ja koormus jaguneb mõlemale jalale võrdselt.

Operatsioonigi osas on rõõmustavaid muutusi. Varem oli see üldjuhul väga raske ja inimene pidi pärast pikka aega liikuma karkudega või ratastoolis. Nüüd enam jalga kipsi ei panda, saadaval on operatsioonijärgsed kingad. Nendega astudes toetub jalg mugavalt ainuüksi kannale.

Kindlasti ei tohi aga juba deformeerunud jalga edasi traumeerida. Osta tuleb mugavad jalanõud ning loobuda kitsastest terava nina ja kõrge kontsaga kingadest. Kuid mitte täielikult! Kõrgeid kontsi võib kanda pidulikul juhul, kuid igapäevased jalanõud olgu ikka kuni neljasentimeetrise kontsaga.

Selleks, et selgust saada, milline mure täpselt teie jalgu vaevab, tasuks käia jalalabadiagnostikas. Seda pakuvad nii abivahendeid valmistavad ettevõtted (Gadox, Eesti Ortoosikeskus, Terviseabi jt) kui raviasutused (nt Ida-Tallinna Keskhaigla).

Pikemat kirjutist sellest, kuidas astumine mõnusamaks teha, saad lugeda SIIT.